Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά, στις 25/1/11, οι Δήμ. Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά ,Γ. Καρδαράς και Μ.Σταθάκη, έθεσαν προ ημερησίας διατάξεως τα εξής θέματα ,για τα οποία ζήτησαν, το συντομότερο δυνατόν, να έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο:
ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά
1)Αναγκαίες παρεμβάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τις πέργκολες-παράγκες της Πλατείας Κοραή για την αποκατάσταση της προσβασιμότητάς της από πυροσβεστικά κ.ά οχήματα εκτάκτου ανάγκης, καθώς και της εν γένει αισθητικής και λειτουργίας της Κεντρικής Πλατείας του Πειραιά.
Ανάκληση της άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από το κατάστημα PIZZOTECA.
Αποκατάσταση και επαναφύτευση του παρτεριού μπροστά στο κατάστημα PIZZOTECA το οποίο ξηλώθηκε από την επιχείρηση μετά από παράνομη άδεια της απελθούσας Δημοτικής Αρχής Φασούλα. Παράλληλα τέθηκε το πρόβλημα συνολικότερα των τραπεζοκαθισμάτων. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να το φέρει για συζήτηση στο Δ.Σ.
2)Αμεση υλοποίηση της πρόβλεψης του Νόμου του Καλλικράτη για τη σύσταση εντός διμήνου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών καθώς και τον ορισμό ενός Δημοτικού Συμβούλου ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
3)Αμεση εμπλοκή του Δήμου με ρόλο καθοριστικό σε όλα τα σχέδια ανάπτυξης που εκπονούνται για τον Πειραιά χωρίς θεσμικούς φορείς του Πειραιά αλλά και χωρίς δημόσια διαβούλευση (προτάσεις Ανωμερίτη για Πολιτιστική Ακτή, Ρυθμιστικό κλπ).Ειδικά για το σχέδιο του ΟΛΠ ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να το φέρει για συζήτηση στις 31/01/11.
4)Υπεράσπιση από το Δήμο του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των παράκτιων χώρων του Πασαλιμανιού και της Μαρίνας Ζέας απέναντι στις νέες επεκτατικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας «ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.», οι οποίες ευτυχώς απορρίφθηκαν –προς το παρόν- από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τέθηκε το ζήτημα από τους δημοτικούς εκπροσώπους μας εάν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο Πειραιά η ΕΤΑ ΑΕ και η Κοινοπραξία Κυριακούλη .Η Δημοτική Αρχή, επειδή δεν γνώριζε, δεσμεύθηκε να απαντήσει.
Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά τοποθετήθηκαν και ψήφισαν ως εξής:
Α) ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 2011
Η πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής για διατήρηση των ανταποδοτικών τελών του 2011 στο ύψος αυτών του 2010 καταψηφίστηκε από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά,η οποία ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού ανακατανομής των δημοτικών τελών με βάση ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα, με εισοδηματικά κριτήρια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δημοτών (όπως αποδεδειγμένα άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ) και αυτό ως ελάχιστη συμβολή του Δήμου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί το 2011. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα προβλέπει αυξημένα δημοτικά τέλη για τα super market και για όποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί όχληση στην πόλη. Σήμερα το μέτρο της μείωσης ισχύει μόνο για τους πολύτεκνους. Η παράταξη Μίχα ψήφισε το πάγωμα των τελών αλλά δέχθηκε την πρότασή μας. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να συζητηθεί η πρότασή μας.
Β)ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΔΑΝΕΙΟ
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά, σύμφωνα με πάγια θέση των κινήσεων που την απαρτίζουν, καταψήφισε τη σύναψη από το Δήμο ενός ακόμη δανείου, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω υποθήκευση του μέλλοντος του Πειραιά. Παράλληλα ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου καθως και την άμεση έναρξη διαλόγου για την αναζήτηση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων για να βγεί ο Πειραιάς από το οικονομικό αδιέξοδο καταθέτοντας προτάσεις
1) για διεκδίκηση ανταποδοτικής αποζημίωσης από τον ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ λόγω κυκλοφοριακού φόρτου και της επιβάρυνσης του αέρα και της θάλασσας της πόλης
2) αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
3) μείωση μισθωμάτων των ενοικιαζόμενων κτιρίων ή μεταφορά Υπηρεσιών σε Δημοτικά κλπ.
Γ)ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η Δημοτική Αρχή πρότεινε την πρόσληψη από το Δήμο μεγάλου αριθμού (191) υπαλλήλων της καταργηθείσας Νομαρχίας Πειραιά.(πέραν των υποχρεωτικώς μετατασσομένων) για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται από τη Νομαρχία στο Δήμο.Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά καταψήφισε την πρόταση και ζήτησε να προηγηθεί η κατάθεση πλήρους οργανογράμματος των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και πλήρους καταλόγου του υπάρχοντος προσωπικού για να διαπιστωθεί αν και πού υπάρχει ανάγκη νέων προσλήψεων.
Δ) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά που πρώτη έθεσε δημόσια το θέμα, πρότεινε να γίνει ο έλεγχος Διαχείρισης από Δημόσιο φορέα (Περιφέρεια-Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας-Σώμα Ελεγκτών) τόσο του Δήμου Πειραιά όσο και των προβληματικών Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠΕΠ-ΔΗΡΑΠ-ΔΕΠΑΠ), που κυρίως χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα οικονομικών ατασθαλιών και σκανδάλων κατά την προτεινόμενη για έλεγχο περίοδο 2002-2010 (Αγραπίδης-Φασούλας) αλλά και επί Λογοθέτη.
Τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα για τα έτη 2002-2010 αλλά αν χρειαστεί και παλαιότερα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εκτός της αίθουσας του Δ.Σ. ανέμεναν εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών οικονομικού ελέγχου. Ο Δήμαρχος κλείνοντας είπε ότι ο έλεγχος θα γίνει από δημόσιους φορείς αλλά αν αυτοί αρνηθούν θα υποχρεωθούμε να πάμε σε ιδιωτικό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου