Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ( ΠΑΖΑΡΙ ).

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
                      
     

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ-ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ 
  1. Τα προβλήματα με το Κυριακάτικο Παζάρι του Πειραιά  δεν είναι καινούργια:
    Ο Νόμος 3377/19-8-2005 και το ΠΔ 254/ ΦΕΚ Α’ 307/2005 υποτίθεται ότι θεσμοθέτησε νέα στοιχεία λειτουργίας όπως ότι οι άδειες εκδίδονται από τις Νομαρχίες και τη χωροθέτηση την εισηγούνται οι Δήμοι που εισπράττουν και τα τέλη, πλην όμως δημιούργησε νέο "κομφούζιο" συναρμοδιοτήτων.
    Σήμερα με την εφαρμογή του Καλλικράτη, την  κατάργηση των Νομαρχιών και  την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα  περισσότερο . 
    ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 
  1. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και οι δυνάμεις που την στηρίζουν από παλαιά τάχθηκαν υπέρ του ΠΑΖΑΡΙΟΥ και προσδιόρισαν τα στοιχεία λαϊκότητας και πολυπολιτισμικής αντίληψης που έπρεπε να διαθέτει τόσο για ιστορικούς, πολιτισμικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους και κυρίως γιατί υπάρχουν και ΑΝΘΡΩΠΟΙ καταναλωτές στα ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Όμως πέραν των θετικών, κυριάρχησαν παθογενή στοιχεία που το μετέτρεψαν σε χώρο αυθαιρεσίας, συναλλαγής, εκμετάλλευσης ανθρώπων και βεβαίως οξύνθηκαν τα προβλήματα καθαριότητας και αισθητικής σε βάρος της πόλης αλλά και του στεγαζομένου εμπορίου που πληρώνει δυσβάσταχτα μισθώματα και έχει μικρό "τζίρο" λόγω της οικονομικής κρίσης.
   
    ΕΥΘΥΝΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 
  1. Η ευθύνη για την εξέλιξη του "ΠΑΖΑΡΙΟΥ" βαρύνει όλες τις  προηγούμενες  Δημοτικές Αρχές στις οποίες  επανηλειμμένα  είχαμε καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις μας, αυτές τις προτάσεις καταθέσαμε για μια ακόμα φορά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πειραιά με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ , του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και υπηρεσιακών παραγόντων
   
 

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Α. Είχαμε προτείνει τη σύσταση ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δημοτικών Συμβούλων  με ισχυρές αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου και διαβούλευσης με τη τότε ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ, τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ και τα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ.
    Β. Είχαμε προτείνει ότι για την περιοχή  εγκατάστασης του ΠΑΖΑΡΙΟΥ που τελικά θα επιλέγετο, απαιτείτο να χωροθετηθεί, σχεδιαστεί και αναπλαστεί μετά από επιστημονικές τεχνικές μελέτες των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία και με άλλους Φορείς ( πχ ΕΜΠ ).
            Οι  προτάσεις αυτές δεν εισακούστηκαν από τις προηγούμενες Δημοτικές    
           Αρχές καθώς:
 
        1. Δεν  υπήρξε διαβούλευση μεταξύ των  δημοτικών παρατάξεων

       2.Έφεραν  σε σύγκρουση τον  εμπορικό κόσμο και τον Ε.Σ.Π. με τους νόμιμους αδειούχους επαγγελματίες
    3.Η επιλογή  του νέου χώρου δίπλα στο  λιμάνι και δεδομένων των μικρών  δυνατοτήτων ελέγχου από τη  Δημοτική Αστυνομία, δεν άφησε  περιθώρια, παρά μόνο για άλλη μία αποτυχημένη επιλογή.         
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ   ΕΠΙΜΕΝΕΙ
                
                Στηρίζουμε τη λειτουργία του "ΠΑΖΑΡΙΟΥ" στην πόλη.  
  1. Το Υπαίθριο Κυριακάτικο Παζάρι πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί στον Πειραιά, για πολλούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς λόγους. Αν οργανωθεί σωστά, όχι μόνο δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το στεγασμένο εμπόριο και με την πόλη, αλλά αντίθετα θα επιβεβαιωθεί η άποψή μας ότι το χρειάζεται ο Πειραιάς αφού – εκτός των άλλων – μπορεί να δώσει ζωντάνια σε περιοχή της πόλης μας που παραμένει αφόρητα νεκρή τις Κυριακές. Ένα πολύχρωμο και πολύβοο, αλλά καλά οργανωμένο Παζάρι μπορεί να γίνει σημαντικός πόλος έλξης για τον Πειραιά, αρκεί να του δώσουμε τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πολυσήμαντο λαϊκό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός, πέραν της καθαρά εμπορικής διάστασής του.
  2. Για να ζωντανέψουμε ένα τέτοιο παζάρι οφείλουμε κατ’ ελάχιστον να εξασφαλίσουμε:
    α. Διαφάνεια απόλυτη (Ατομική κατάθεση αιτήσεων χωρίς μεσάζοντες και καταχώρησή τους σε ειδικό πρωτόκολλο. Ισότιμη κλήρωση για όλες τις θέσεις δημοτών, ετεροδημοτών, αλλοδαπών. Ανάρτηση σε κάθε θέση μεγάλου μεγέθους πινακίδων με τα στοιχεία, με τη φωτογραφία και με τον αριθμό της άδειας του κάθε δικαιούχου. Επίσης με τα στοιχεία των υπαλλήλων εργαζομένων σε κάθε θέση).
    β. Οριστική χωροθέτηση της έκτασης του παζαριού μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης. Μέγιστη δυνατή ισορροπημένη μείωση των θέσεων, με αντίστοιχη αύξηση των τελών. Πρόβλεψη αποκλειστικά μονών θέσεων. Σταθερή και σαφώς διακριτή χωροθέτηση των θέσεων.
    γ. Διαμόρφωση μόνιμων τεχνητών κατασκευών οριοθέτησης  του χώρου (παρτέρια κ.λ.π.) μετά από  μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Πρόβλεψη για δημιουργία ενδιάμεσων χώρων πολιτιστικών δρώμενων (Μπάντες, Θέατρα Δρόμου, κ.λ.π.).
    δ. Σχεδιασμός και κατασκευή με ευθύνη του Δήμου  Πειραιά ενιαίου τύπου λυομένων πάγκων, την ευθύνη εγκατάστασης και  απόσυρσης των οποίων θα έχουν  οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά.
    ε. Προτεραιότητα (πιθανώς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) σε παλαιοπώλες και χειροτέχνες.
    στ. Παρεμβάσεις, ρυθμίσεις και προληπτική αστυνόμευση  στους χώρους γύρω από το Παζάρι, ώστε να αποθαρρύνεται και να αποτρέπεται  η εγκατάσταση σε αυτούς μη αδειούχων πωλητών.
    ζ. Συγκρότηση ειδικής επιτροπής εποπτείας  και ελέγχου αποτελούμενης από  Δημοτικούς Συμβούλους μέλη της Οικονομικής  Επιτροπής, εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και εκπροσώπους  του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, με θητεία εναλλασσόμενη . 
    ΖΗΤΑΜΕ    
  • ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ διαπαραταξιακή και με όλους τους φορείς
    ( Περιφέρεια, Εμπορικός Σύλλογος, Συνδικαλιστικά  Όργανα της κυριακάτικης αγοράς)
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του χώρου που τελικά θα επιλεγεί
  • ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΒΛΕΨΗ χώρου στάθμευσης για κυκλοφορία οχημάτων πρώτης ανάγκης ( ασθενοφόρα, πυροσβεστικά), καθώς και τουαλετών.
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ που θα δίνουν χρώμα στο Παζάρι.
                   Πιστεύουμε πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να δώσουμε τη    
                   σωστή και μόνιμη λύση στο  πρόβλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: