Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον Δήμαρχο Πειραιά το “Λιμάνι της Αγωνίας” θέτει το θέμα της προστασίας των νεοκλασικών μνημείων και των αρχαιοτήτων στην πλατεία κατά τη διάρκεια των εκσκαφών και της κατασκευής των έργων του νέου σταθμού Μετρό. Θεωρεί ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη τη διάσωση με διατήρηση ή με πιστή ανακατασκευή μετά την ολοκλήρωση των έργων του ιστορικού υπερυψωμένου κήπου δίπλα στον πεζόδρομο Αγίου Κωνσταντίνου όπως και τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν στο υπέδαφος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς:
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Περιφέρεια Αττικής
Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανο Χρήστου
Δήμο Πειραιά
Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλειο Μιχαλολιάκο
Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά
Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πειραιάς, 24 Σεπτεμβρίου 2012
Θέμα: Κατασκευή Σταθμού Μετρό “Δημοτικό Θέατρο” στον Πειραιά
Το πολύπαθο έργο της επέκτασης του Μετρό από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά ξεκίνησε με τις πρώτες διερευνητικές εργασίες στην πλατεία Κοραή όπου θα βρίσκεται ο τερματικός του σταθμός.
Καλωσορίζουμε την έστω και καθυστερημένη έναρξη των έργων. Διεκδικήσαμε μαζί με όλη την πειραϊκή κοινωνία τον ερχομό του Μετρό στην πόλη μας και όχι μόνο αυτό. Διεκδικήσαμε να μην βρίσκεται ο τερματικός σταθμός στο Δημοτικό Θέατρο αλλά στην Πειραϊκή κοντά στα δύο μεγάλα νοσοκομεία και τους κατοίκους της Α' Δημοτικής Κοινότητας, όπως διεκδικούμε να ξεκινήσει άμεσα το παράλληλο έργο των επεκτάσεων του Τραμ από το Νέο Φάληρο προς το κέντρο της πόλης, την Πειραϊκή και το Κερατσίνι.
Όπως γνωρίζετε, τα έργα του σταθμού μετρό της Πλατείας Κοραή θα πραγματοποιηθούν μεταξύ δύο εκ των πλέον σημαντικών νεοκλασικών μνημείων της πόλης, έργων του Πειραιώτη αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου: του πρόσφατα ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου.
Στο ίδιο σημείο της κατασκευής του σταθμού βρίσκεται το τελευταίο σωσμένο ιστορικό τμήμα της πλατείας, ο μικρός κατάφυτος υπερυψωμένος κήπος με τις μαρμάρινες διαμορφώσεις και τις νεραντζιές. Πρόκειται για τμήμα της διαμόρφωσης της πλατείας που χρονολογείται από την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Επιπλέον στο υπέδαφος θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν ίχνη του αρχαίου Ιπποδάμειου κλασικού Πειραιά του 5ου αιώνα π.Χ., κάτι που συνέβη λίγα μέτρα πιο πέρα, κατά την εκσκαφή του προαυλίου του θεάτρου.
Εκτιμούμε ότι τα, ούτως ή άλλως κοινωφελή για τον Πειραιά, έργα της κατασκευής του Μετρό μπορούν να γίνουν χωρίς να επέλθει καταστροφή της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο:
1-Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του σταθμού, των προσβάσεων, των υπερκατασκευών ανελκυστήρων, εξαερισμού κ.ά. να λάβει υπόψη την άμεση γειτνίαση με τα μνημεία και την κύρια πλατεία του Πειραιά.
2-Να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια διάσωσης του κήπου μεταξύ του Δημοτικού Θεάτρου και του Αγίου Κωνσταντίνου, των ιστορικών διαμορφώσεων και των μεγάλων δένδρων του, όπως και των αιωνόβιων πλατανιών του πεζοδρόμου Αγίου Κωνσταντίνου στη βόρεια πλευρά του θεάτρου.
2-Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη μέγιστη δυνατή διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων οι οποίες κρύβονται στο υπέδαφος της Πλατείας Κοραή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχαιολόγοι θα το επιδιώξουν, είναι όμως ανάγκη να προσανατολιστούν εξ αρχής σε αυτό και οι μελέτες της «Αττικό Μετρό».
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
“Το Λιμάνι της Αγωνίας”
ΠΕΙΡΑΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251,
Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου