Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ -3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


Η διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού του Λιμανιού της Αγωνίας με τη συμμετοχή και των τεσσάρων Κοινοτικών μας Συμβούλων έγινε στο Στέκι του «Λιμανιού» με πρωτοβουλία του Συντονιστικού, στις 3 Ιουλίου 2012 και θέμα την αλληλοενημέρωση.
Θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με θέμα την ενοποίηση των θέσεων μας για τα ζητήματα των συνοικιών και τα κεντρικά ζητήματα της πόλης. 

Παρόντες/ούσες: Ελένη Σταματάκη, Μακκί Μαρσέιγ, Νίκος Μπελαβίλας, Αρης Σπουρδαλάκης, Σωτήρης Αλεξόπουλος, Αγγελική Φωτοπούλου, Ετζη Βενιέρη-Μυλωνά, Λουκία Λεγάκη, Γιάννης Οικονόμου, Πανάγος Γεωργόπουλος, Ελένη Λαούρδα, Μαρία Σταθάκη, Ολυμπία Γεράρδη, Νίκος Γεράρδης

Η Ελένη Σταματάκη άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη επικοινωνία με όλα τα μέλη του Λιμανιού της Αγωνίας.
Οι Δημοτικές Κοινότητες (πρώην ‘Δημοτικά Διαμερίσματα’) είναι μάλλον αποκομμένες, η ημερήσια διάταξή τους πολλές φορές δεν μας αποστέλλεται, ασχολούνται κυρίως με τις άδειες καταστημάτων, ενώ άλλα θέματα πολύ πιο σοβαρά που απασχολούν την κοινωνία δεν αναδεικνύονται. Πρότεινε να αρχίσουμε να μαζεύουμε τα πράγματα και να διεκδικήσουμε καλύτερη και πιο οργανωμένη παρουσία στα Κοινοτικά Συμβούλια από τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε ενημέρωση από τους Κοινοτικούς μας Συμβούλους:

Άρης Σπουρδαλάκης, Κοινοτικός Σύμβουλος στη  Β’ Δημοτική Κοινότητα:

Το Κοινοτικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με την προέγκριση αδειών νέων καταστημάτων – κάποιες πλακοστρώσεις, μερικές εκδηλώσεις, αλλά και παραχωρήσεις χώρων όπως τελευταία ο Κήπος της Τερψιθέας και οι πλαζ στα  Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα.
Το Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, κάθε 2-3 εβδομάδες. Παρουσιάστηκε η  σύνθεση της επιτροπής. Σημειώθηκε ότι κάποιοι αποχωρούν λόγω μη καταβολής των αποζημιώσεων στους συμβούλους για να μην υπάρχει απαρτία σε κάποια θέματα αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει καλό κλίμα και καλή συνεργασία και τα ζητήματα προωθούνται.

Για την Τερψιθέα, η πρόταση ήρθε ως ανάπλαση και με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπούν δένδρα. Αρχικά η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να δώσει  το σχέδιο της ανάπλασης, ζήτησαν να δουν τα σχέδια , να γίνει αυτοψία αλλά αυτό δεν έγινε. Τελικά παρουσιάστηκε το σχέδιο χωρίς κοπή δέντρων αλλά δεν δόθηκε αντίγραφο. Πέρασε για να πάει στο ΔΣ.
Ο ίδιος (Α.Σπουρδαλάκης) ενημερώνει κατά το δυνατόν το «Λιμάνι» για τις εξελίξεις όπως τα Βοτσαλάκια κ.α .Για τα Βοτσαλάκια πέρασε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής από την πλειοψηφία με πολύ κόπο και σε δεύτερη συνεδρίαση παρουσία πλήθους διαμαρτυρομένων δημοτών. Διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια ερωτήσεων ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγής του  πάρκινγκ στον Προφήτη Ηλία.
 Επισημάνθηκε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την Λαϊκή Συσπείρωση στα πλαίσια του Συμβουλίου.

Έτζη Βενιέρη-Μυλωνά, Κοινοτική Σύμβουλος στην Α’ Δημοτική Κοινότητα: 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα συγκρότησης του Συμβουλίου της Α’ Κοινότητας .Άρχισε πολύ στραβά και εξακολουθεί. Ο νέος πρόεδρος  επιβλήθηκε από το Μιχαλολιάκο, που διέγραψε την αρχικά εκλεγμένη πρόεδρο.  Όταν χρειάζεται κάτι, υπάρχει συνεννόηση με την Μαρία Σταθάκη και τον Γιάννη Καρδαρά.

 Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας τώρα γίνονται στην Παιδική Βιβλιοθήκη (πρώην Δημοτικά Λουτρά – Χατζηκυριακού & Κλεισόβης) η οποία έχει σπουδαίο υλικό, όμως υπολειτουργεί, είναι αφρόντιστη και δεν υπάρχει προσωπικό να την επιμεληθεί. Οι Σύμβουλοι δεν συνεδριάζουν τακτικά και όταν το κάνουν το κάνουν μόνον για προέγκριση αδειών καταστημάτων. Το πρόβλημα της αποζημίωσης των Κοινοτικών Συμβούλων αναδείχθηκε και ο υπάλληλος που εκτελεί χρέη γραμματέα απείλησε ότι, αν και αυτός δεν πάρει υπερωρίες τότε θα απαιτήσει οι συνεδριάσεις να γίνονται μόνο κατά την διάρκεια που αυτός είναι εκεί, δηλαδή τις πρωινές ώρες. Στη ουσία οι συνεδριάσεις έχουν καταργηθεί και ο υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο τους Συμβούλους και καταγράφει τις απόψεις τους. Το Συμβούλιο  υπολειτουργεί και μάλιστα όταν έρχεται μια αίτηση από αλλοδαπούς, σύμβουλοι εκφράζονται με όρους Χρυσής Αυγής.

Κατά τη συζήτηση προτάθηκε να αντιμετωπιστεί το θέμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αφού ενημερωθούμε επιτόπου και με πιθανή στήριξη της λειτουργίας της.

Λουκία Λεγάκη , Κοινοτική Σύμβουλος στην  Γ’ Δημοτική Κοινότητα: 

Στο Νέο Φάληρο υπάρχει ένα καλό νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται η Κοινότητα, γίνονται εκδηλώσεις, υπάρχει καλή συνεργασία, υπήρχε και βιβλιοθήκη αλλά τώρα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του Συμβουλίου είναι 11. Παρουσιάστηκαν οι πολιτικές αποχρώσεις των μελών του Συμβουλίου. Η γραμματέας είναι πολύ συνεργάσιμη, το Συμβούλιο συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα το χειμώνα, αλλά τώρα λίγο πιο αραιά. Στην δικαιοδοσία  του είναι το Μικρολίμανο με τα καταστήματα αναψυχής. Το νοσοκομείο Μετροπόλιταν ζήτησε άδεια για μια αποθήκη αλλά το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στο Νέο Φάληρο με την είσοδο και έξοδο των οχημάτων λόγω των πάρκινγκ γύρω από το Μετροπόλιταν. Αποφασίστηκε μια πεζοδρόμηση .Πάρθηκε πρωτοβουλία από την ίδια για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων από τα περιττώματα των σκύλων. Παραγγέλθηκαν 20 ενημερωτικές πινακίδες αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Η παιδική χαρά επισκευάστηκε  με χορηγία  και ξαναλειτουργεί. Υπάρχουν λίγοι καθαριστές γι’ αυτό είναι βρώμικη η συνοικία.

Γίνεται προσπάθεια για επαφή με τα σχολεία της περιοχής, έγινε επαφή με την υπεύθυνη κ. Σαρρή στην οποία προτάθηκε από την ίδια  (Λ.Λεγάκη) ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας και πρόληψης στα σχολεία και αυτό εγκρίθηκε. Η οργάνωση του προχωρά.

Γιάννης Οικονόμου, Κοινοτικός Σύμβουλος στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα:
   
Καλό κλίμα, τα θέματα είναι τα μαγαζιά και περνάνε συνήθως. Επίσης η κατάσταση των πεζοδρομίων και δρόμων ενίοτε. Συνεδριάσεις γίνονται κάθε Τετάρτη, αρχίζουν και αραιώνουν το καλοκαίρι. Υπάρχει μια πρόταση για πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων αλλά και φανάρια σε επικίνδυνες διασταυρώσεις. Συζήτηση για το πιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό. Ο ίδιος (Γ.Οικονόμου) έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες για το ζήτημα των επικίνδυνων διασταυρώσεων.
Έγινε επίσης ενημέρωση για την «ιδιωτικοποίηση», σε άγνωστο χρόνο, της πλατείας Γ. Γεννηματά στα Καμίνια. Κατά τη συζήτηση ζητήθηκε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί σε σχέση με τον ιδιώτη.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα πιο κάτω: 

Λειτουργία Κοινοτήτων και «Λιμάνι» 

Οι Κοινότητες Γ’ και Δ’ λειτουργούν καλά, υπάρχουν  λίγα προβλήματα στη Β’, ενώ η Α’ υπολειτουργεί με ευθύνη της πλειοψηφίας. Ασχολούνται κυρίως με τις άδειες νέων καταστημάτων. Δεν υπάρχει επικοινωνία με τα μέλη του «Λιμανιού», δεν υπάρχει αλληλοενημέρωση με τις Κοινότητες - παρά μόνον περιστασιακή με τους Δημοτικούς μας Συμβούλους  - η οποία όμως δεν διαχέεται, δεν γνωρίζουν οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι  τις πρωτοβουλίες και τις κοινές θέσεις. Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε νέα σύσκεψη τον Σεπτέμβριο με θέμα τις θέσεις μας και την καλύτερη οργάνωση της επικοινωνίας. Το θέμα αποζημίωσης των Συμβούλων δεν μπορεί, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, να αποτελεί άλλοθι διάλυσης ενός δημοκρατικού αυτοδιοικητικού θεσμού.
Τέλος συμφωνήθηκε οι ημερήσιες διατάξεις ΔΣ και Κοινοτικών Συμβουλίων να κυκλοφορούν με πρωτοβουλία των Συμβούλων μας οπωσδήποτε (ηλεκτρονικά) προς όλες/όλους τους Συμβούλους και το Συντονιστικό. Ο Άρης Σπουρδαλάκης θα δημιουργήσει μία mail-list  για αυτό τον σκοπό.

Πρωτοβουλίες Πολιτών και ανοιχτά μέτωπα 

Έγινε από όσους συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες πολιτών ή τις αντίστοιχες ομάδες του «Λιμανιού» αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για Φρεαττύδα, Βοτσαλάκια,Τερψιθέα και Δημοτικό Θέατρο. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που μπορούν να αναδειχθούν από τις Κοινότητες. Χαρακτηριστικές είναι οι πρωτοβουλίες των πολιτών στα τρία επίπεδα: Ανοιχτοί χώροι, παραλίες, Κήποι Τερψιθέας, με πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις, προσφυγή για το πράσινο στην Τερψιθέα κ.ά .Άλλα σοβαρά ζητήματα όπως ο Πύργος, η ανακύκλωση κλπ πρέπει να απλωθούν και να συζητηθούν.

Αλληλεγγύη, κρίση και  Χρυσή Αυγή

Τα θέματα της αλληλεγγύης, της κρίσης και της ΧΑ αναδεικνύονται ως μείζονα. Πρέπει να απασχολήσουν το «Λιμάνι» άμεσα, στο σύνολο των μελών του. Ειδικά για τη ΧΑ χρειαζόμαστε μία ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση.

Οργανωτική δομή του «Λιμανιού»

Έγινε τέλος ενημέρωση και συζήτηση για τη λειτουργία του «Λιμανιού» όπως προέκυψε από τις συνελεύσεις στις 19/2/2012 και 9/3/2012, για την επικείμενη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11 Ιουλίου και κριτική  στο προηγούμενο-από το 2010- λειτουργικό σχήμα του «Λιμανιού» και τις αδυναμίες του.

Πειραιάς, 4/7/2012                                            
Το Συντονιστικό του Λιμανιού της Αγωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: