Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ 18/7/2012 ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ


Φίλες και φίλοι 


Την Τετάρτη, 18/7, έγινε η Γενική μας Συνέλευση στους κήπους  της Τερψιθέας, στο κομμάτι εκείνο που ο Δήμαρχος θέλει να τσιμεντοποιήσει, φτιάχνοντας πίστα skateboard! Φαίνεται ότι σε μια πόλη σαν τον Πειραιά, που πάσχει από έλλειψη πρασίνου, η ανάγκη για την ύπαρξη σχετικού με το άθλημα χώρου, ώστε να ικανοποιηθεί  μια μικρή και σεβαστή καθ’ όλα κοινωνία νεαρών ασχολούμενων με το άθλημα, είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη όλων των Πειραιωτών να αναπνέουν, αλλά και να ησυχάζουν, πολύ περισσότερο που ο Πειραιάς έχει πλήθος χώρους-αλάνες, όπου θα μπορούσαν θαυμάσια να γίνουν τέτοιες πίστες. Η διεξαγωγή πάντως της Γενικής μας Συνέλευσης εκεί, σε ένα χώρο δροσερό, καθαρισμένο και περιποιημένο ύστερα από παρέμβαση των ίδιων των κατοίκων, με άνετες πολυθρόνες,  ήταν πολλή ευχάριστη και κανείς δε βιάστηκε να φύγει! Κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη αξιοποίησης από τους ίδιους τους κατοίκους, με πολλαπλές δράσεις ή και με απλή παρουσία, των χώρων που η Πολιτεία αφήνει επί τούτου παρατημένους, για να τους προσφέρει στη συνέχεια βορά στους ιδιώτες. 
Φύγαμε με μια ευχάριστη αίσθηση από εκεί. 

Η Συνέλευση ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:
    
1.ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2013
Το Λιμάνι δεν έχει βγάλει Ημερολόγιο τα 2 τελευταία χρόνια. Κρίθηκε αναγκαίο να μην ‘’τριτώσει το κακό’’ και να επανέλθουμε για το 2013 με ένα θέμα που συζητιόταν από πέρυσι και είναι και εξαιρετικά επίκαιρο:  ‘’ Ο Πειραιάς των μεταναστών και των προσφύγων’’ θα είναι το φετινό θέμα,  που θα ξεκινάει  από τα τέλη του 19ου αι. και θα  συμπεριλαμβάνει και τον Πειραιά των γύρω δήμων. Υπάρχει ήδη η βασική ομάδα που θα το αναλάβει, είναι όμως ανοιχτή σε οποιονδήποτε θα επιθυμούσε να συνεισφέρει με κάποιο  τρόπο σ’ αυτό το πόνημα. 


2.ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Τερψιθέα: Παρά το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος αθλητισμού και πολιτισμού κ. Σιγάλας υποσχέθηκε στους 100 περίπου κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στους κήπους την περασμένη βδομάδα ότι αποσύρει την πρότασή του, σεβόμενος την αντίθεση  των πολιτών, ο Δήμαρχος κ. Μιχαλολιάκος επανήλθε με σκληρές δηλώσεις ότι η πίστα θα γίνει. Η Συνέλευση αποφάσισε να προτείνει και να συμμετέχει με τους κατοίκους σε συνάντηση με  τον κ. Σιγάλα, για να διευκρινιστεί τι έγινε με τις δικές του δεσμεύσεις απέναντί τους. Επίσης να πιεστεί με βομβαρδισμό τηλεφώνων και απαίτηση για συνάντηση η ενδιαφερόμενη  Εταιρεία Our Park, η οποία είχε κληθεί να παραστεί στη συγκέντρωση των κατοίκων και ενώ είχε δεσμευτεί, δεν εμφανίστηκε. Ήταν κοινή η άποψη ότι ‘’κάτι βρωμάει’’πίσω από αυτά. Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση των δικαστικών ενεργειών.
Εννοείται ότι οι κάτοικοι παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε σχέση φροντίδας με το χώρο. 


Σινεμά ‘’Φαντάζιο’’ 
Σχετικά με το εναπομείναν διατηρητέο κτίριο του ιστορικού σινεμά ΦΑΝΤΑΖΙΟ, στην Αφεντούλη, έγινε ενημέρωση για το πώς έχουν τα πράγματα.
Η Εκκλησία του Πειραιά ισχυρίζεται ότι είναι περιουσία της τέως Μονής Άγιου Σπυρίδωνα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας και θέλει να χτίσει το χώρο, με το πρόσχημα ότι θα κάνει ξενώνα για τους συγγενείς των ασθενών των νοσοκομείων, ενώ είναι γνωστό ότι έχει κι άλλα οικόπεδα άχτιστα στην περιοχή.  Παρουσιάζει ως τίτλο κυριότητας ένα ανύπαρκτο παραχωρητήριο. Ο Δήμος , με το πρόσχημα οτι δεν αφορά δική του ιδιοκτησία, αρνείται να ελέγξει αν η Εκκλησία έχει πράγματι τίτλους.  Το Λιμάνι διεκδικεί την αναστήλωση  και επαναφορά στην αρχική του χρήση ως θερινού κινηματογράφου (δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας στον Πειραιά), αλλά και την αξιοποίησή του τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τα απέναντι σχολεία.


 Αποφασίστηκε  λοιπόν να γίνει το Σεπτέμβρη στην αυλή των σχολείων μία προβολή ταινίας γύρω από την ιστορία του κινηματογράφου ως Έβδομης Τέχνης και Γενική Συνέλευση των κατοίκων, για να αποφασιστούν οι παραπέρα δράσεις.


Βοτσαλάκια-Φρεαττύδα
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο Δήμαρχος  κ. Μιχαλολιάκος έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο χώρο σε ιδιώτες, πάντα με το πρόσχημα ότι αξιοποιεί χώρους εγκαταλελειμμένους! (Εννοείται από το Δήμο!) Οι μοναδικές πλαζ του Πειραιά έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, συγγενείς, φίλους, κουμπάρους του Δημάρχου, ενώ προοιωνίζεται ο γνωστός μας τρόπος αξιοποίησης, όπως τον έχουμε ζήσει στις πλατείες. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, το Λιμάνι έχει κάνει τις προσφυγές του και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις, οι επιτροπές κατοίκων είναι σε επαγρύπνηση, όλοι μας πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να δράσουμε αμέσως μόλις αντιληφθούμε ύποπτες κινήσεις με μπουλντόζες κλπ. 


3.ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.


Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι στις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν, θα υπάρξει κόσμος με μεγάλες ανάγκες για  σίτιση, στέγαση, υγεία, εκπαίδευση. Το Λιμάνι θα πρέπει, στο βαθμό των δυνατοτήτων του να σταθεί αλληλέγγυο στο συνάνθρωπο, χωρίς διακρίσεις. 
Από τη συζήτηση που έγινε, όπου παρευρέθηκαν επίσης φίλοι από άλλους χώρους με σχετικές εμπειρίες, όπως από τη ‘’Μεσοποταμία’’ του Μοσχάτου και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών’’, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία των εξής ομάδων:


Ομάδα  εκπαιδευτικών (υπεύθυνος Ν. Μπελαβίλας)
Ομάδα Υγείας (υπεύθυνη Χρυσηίδα Σαρίκα)
Ομάδα Σίτισης(υπεύθυνη Ελένη Λαούρδα)
Ομάδα άμεσης παρέμβασης, για αντιμετώπιση πιθανών μέτρων κατά καταναλωτών και πολιτών αλλά και για νομικές κινήσεις, αποτελούμενη από δικηγόρους και όχι μόνο (υπεύθυνη Μαρία  Σταθάκη)
Ομάδα Τράπεζας  Χρόνου (υπεύθυνη Μαρία  Σταθάκη)
Ομάδα ψυχολογικής βοήθειας (υπεύθυνη Κατερίνα Σταύρου). 


Όποιος/α θέλει να συμμετέχει σε κάποια από αυτές τις ομάδες ή έχει κάποιες άλλες ιδέες, πρέπει να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους των ομάδων, γιατί κάποιες πρώτες συναντήσεις θα γίνουν άμεσα, όπως η συνάντηση  της ομάδας Τράπεζας  Χρόνου, που  θα γίνει την Τρίτη,  9.30μμ στο Στέκι του Λιμανιού. Επίσης την άλλη βδομάδα θα γίνει η συνάντηση των εκπ/κών. Θα είναι μια πρώτη επαφή και από αρχές Σεπτέμβρη οι υπόλοιπες, αφού κάποιοι θα βρίσκονται ήδη διακοπές. 
Περιμένουμε τις συμμετοχές σας. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε, όσοι μπορείτε, το χρόνο που μένει,  αποταμιεύστε δυνάμεις  για το Σεπτέμβρη, φιλοσοφήστε, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, την αισιοδοξία και το χαμόγελό σας και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. 
Σας ευχόμαστε  καλά μπάνια, στις ακόμα ελεύθερες παραλίες. Έχουμε κάτι που δεν έχουν άλλοι: Τον ουρανό μας, τη θάλασσά μας, το ουζάκι μας! Ας τα εκτιμήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά και ας εξαγνιστούμε μέσα σ’ αυτά, στα διαλείμματα του Αγώνα! 


Εμείς δε θα πεθάνουμε, κουφάλα νεκροθάφτη! 


Με συντροφικούς χαιρετισμούς


Το Συντονιστικό του Λιμανιού της Αγωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: