Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες, 11/10/2011, κλιμάκιο της δημοτικής κίνησης  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Λεγάκη, συνοδευόμενο από το βουλευτή Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα, το δημοτικό σύμβουλο  του Λιμανιού της Αγωνίας Γιάννη Καρδαρά και μέλη της Κίνησης,  επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Τζάνειο και Μεταξά και συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις και στα δύο νοσοκομεία, αν και σε διαφορετικό βαθμό στο καθένα και παρά τις επίμονες προσπάθειες των διοικήσεων και των εργαζομένων, με πιο έντονο το πρόβλημα στο Μεταξά.
      Το κοινό πρόβλημα και στα δύο νοσοκομεία εντοπίζεται κυρίως στη δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που φτάνει, κατά μέσο όρο, στην κάλυψη ενός (μίας) νοσηλευτή (τριας) για 35 ασθενείς.  Ακολουθεί  η έλλειψη υλικών. Στο Μεταξά είναι μεγάλες οι ελλείψεις και  σε μηχανήματα, -είτε γιατί δεν υπάρχουν είτε γιατί είναι κλεισμένα σε αποθήκες, ελλείψει ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. Επίσης, και σε διοικητικό προσωπικό, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί  το νοσοκομείο σε κλείσιμο. Τέλος, στερείται ακόμη και το στοιχειώδες τεχνικό προσωπικό συντήρησης των κτιρίων, πχ. ηλεκτρολόγους βάρδιας.
      Φυσική συνέπεια όλων αυτών είναι να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία και να απευθύνονται οι ασθενείς στις  πλησιέστερες ιδιωτικές κλινικές, με μεγάλη επιβάρυνση γι αυτούς και τους οικείους τους.
      Παρατηρείται δε όλο και περισσότερο το φαινόμενο να ανατίθενται σταδιακά οι βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως καθαριότητα, συντήρηση κλπ.

      Από την πλευρά της κίνησης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος, Καθηγητής Χειρουργικής ΝΙΚΟΣ ΛΕΓΑΚΗΣ τόνισε την ανάγκη να μη λειτουργούν τα νοσοκομεία αυτόνομα και χωρίς σύνδεση με την πόλη, αλλά να είναι σε διαρκή και ουσιαστική επαφή με το Δήμο, να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, να χρηματοδοτηθούν επαρκώς ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του π.χ σε προμήθειες κάθε είδους, να λειτουργήσει πραγματική πρωτοβάθμια περίθαλψη,  ώστε να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες του Τζανείου, που δέχεται κατά μέσο όρο 800-1000 ασθενείς σε κάθε γενική εφημερία –για το Μεταξά δε γίνεται λόγος, διότι μετά δυσκολίας λειτουργεί και το πρωί. Τέλος, να εφαρμοσθεί ένα σωστό και για το συμφέρον του λαού Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: