Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΓΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ʽʼΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙʼʼ

  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος  ΝΙΚΟΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

Πειραιάς, 30 Σεπτεμβρίου 2010

1.       Κύριε Λεγάκη, πώς προέκυψε η «Συμμαχία στον Πειραιά»;
H «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» είναι αποτέλεσμα ζύμωσης και διεργασιών 4 ετών και πλέον και προήλθε από ταύτιση απόψεων και θέσεων, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, αρχικά της ΑΚΙΚΑΠ με το Λιμάνι της Αγωνίας , δεδομένου ότι και  οι δύο παρατάξεις έχουν μια σταθερή παρουσία και δράση στην πόλη, 8 χρόνια η μία και 12 η άλλη. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκε και η από έτους συσταθείσα κίνηση «Πολίτες για την Αναγέννηση του Πειραιά».
Η συμμαχία μας προέκυψε αφενός ως ανάγκη για  αλλαγή κατεστημένων πολιτικών και  νοοτροπιών στο Δήμο Πειραιά και αφετέρου ως εναντίωση στο Μνημόνιο και στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Τις συνέπειες των τελευταίων θα βιώσουμε πολύ γρήγορα στην πόλη μας και σε οικονομικό επίπεδο, με τις περικοπές της χρηματοδότησης,  και σε πολιτικό, με την υποβάθμιση της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και σε ηθικό επίπεδο, γιατί, με την παραχώρηση  κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους δανειστές της,  καλλιεργείται στους πολίτες ένα αίσθημα υποτέλειας, ανημπόριας και παραίτησης. Βασικός στόχος της συμμαχίας μας είναι να αποτελέσει  ένα φρένο σʼ αυτές τις εξελίξεις.
2.       Έχετε καλέσει τους Πειραιώτες να αγνοήσουν τους υποψηφίους που προέρχονται ή έχουν υποδειχθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και να διαλέξουν υποψήφιο που να αγαπάει αποδεδειγμένα τον Πειραιά. Δηλαδή, ο κ. Μίχας και ο κ. Μιχαλολιάκος δεν αγαπούν τον Πειραιά;
Kανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη των συγκεκριμένων υποψηφίων για τον Πειραιά.  Όμως εκφράζουν πολιτικές που έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται για τον Πειραιά.  Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κάθοδος στις εκλογές και των δύο είναι αποτέλεσμα πιέσεων και αδιεξόδων των κομμάτων τους και όχι κάποιας σφοδρής δικής τους επιθυμίας να ασχοληθούν με το  Δήμο του Πειραιά. Εκ των πραγμάτων δε θέλουν και δε μπορούν να αντισταθούν στις επιλογές των κομμάτων τους.   
3.       Ο απερχόμενος δήμαρχος ισχυρίζεται ότι τον πολέμησαν επιχειρηματικά συμφέροντα-φωτογραφίζοντας τον ιδιοκτήτη των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ- λόγω της σθεναρής του στάσης κατά της τσιμεντοποίησης. Γι αυτό το λόγο ο κ. Φασούλας δεν είναι εκ νέου υποψήφιος;
Καμία σθεναρή στάση δεν έδειξε ο κ. Φασούλας στο θέμα των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ. Αντίθετα, η στάση του χαρακτηρίζεται από διαρκείς παλινωδίες. Σθεναρή στάση επιδείξαμε εμείς, το Λιμάνι της Αγωνίας και η ΑΚΙΚΑΠ, καθώς και οι τοπικοί παράγοντες του Νέου Φαλήρου. Σαφώς και δεν είναι λοιπόν αυτός ο λόγος που δεν είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά η όλη του θητεία στο Δήμο Πειραιά και το μηδενικό του έργο.
4.       Έχετε καταγγείλει αλόγιστες δαπάνες, την ώρα που κάποιοι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, και εξακολουθούν να είναι, και η δημοτική αρχή προσέφευγε στη λύση του δανεισμού. Δεν έγινε δηλαδή χρηστή διαχείριση;
Αν με τη λέξη «χρηστή» εννοείτε «τίμια», ναι, ήταν τίμια. Αν εννοείτε «σπάταλη», επίσης ναι, ήταν σπάταλη και αλόγιστη. Η ΑΚΙΚΑΠ και το Λιμάνι της Αγωνίας, από  τις πρώτες συνεδριάσεις, το 2007, είχαν ζητήσει τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, τα οποία ήταν πράγματι δυσβάστακτα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Καταγγείλαμε και μέχρι σήμερα καταγγέλλουμε τη σύναψη δανείων, όπως επίσης και το να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο και στις επιχειρήσεις του. Δυστυχώς όμως η φωνή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δε φτάνει συχνά προς τα έξω.
5.       Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση το πρόγραμμά σας;
Κατʼ αρχάς  εμείς προσβλέπουμε σε μια ολόπλευρη ανάπτυξη της πόλης. Η δική μας όμως αντίληψη για την Ανάπτυξη είναι σαφώς διαφορετική από των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεν είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να προσποριστούν υπερκέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μια ανάπτυξη που και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και προοπτικές, ιδιαίτερα για τους νέους, και θα σέβεται ταυτόχρονα  τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Όλες οι δραστηριότητες της πόλης, λιμάνι, εμπόριο, ναυτιλία, πολιτισμός, νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες,  μπορούν να ενταχθούν σε μια τέτοια ανάπτυξη. Ωστόσο, απαιτούνται τρεις  βασικές προϋποθέσεις γι αυτή την ανάπτυξη: η άμεση δημοκρατία, δηλαδή η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό σχεδιασμό  μέσα από τοπικές, λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα, η διασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, χωρίς απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου μαζί με τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. Ό,τι εν ολίγοις εμποδίζεται από το  Μνημόνιο με τις περικοπές και τις απολύσεις, από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με το συγκεντρωτισμό του και από τις εν γένει  κυβερνητικές επιλογές!  Έμφαση λοιπόν θα δώσουμε πρώτα απʼ όλα στο να πείσουμε τους πολίτες  ότι μπορούν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους! Με αυτή την έννοια, όταν η πόλη «δουλεύει» από μόνη της, όταν το «αρχηγικό» μοντέλο υποτάσσεται στον ενεργό πολίτη, η έμφαση μπαίνει σε όλα τα ζητήματα!
Για να μιλήσουμε  πιο πρακτικά, στην Ανάπτυξη όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς μπαίνουν  ζητήματα όπως:
- η αντιμετώπιση  της ανεργίας (στο  βαθμό που αυτή εξαρτάται από την Τ.Α.)
-οι  κοινωνικές παροχές και η κοινωνική αλληλεγύη(παιδεία, υγεία, παιδικοί σταθμοί, φροντίδα των ηλικιωμένων,  ένταξη των μεταναστών και γενικά των κοινωνικά αποκλεισμένων, ναρκωτικά, κλπ).
-η καθαριότητα (πραγματική ανακύκλωση, βιολογικός καθαρισμός, εμπλοκή του πολίτη),
-οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο (πλατείες ελεύθερες, με λελογισμένη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, πάρκα (παράκτιο  Πειραϊκής με ανάδειξη του Κονώνειου τείχους, ΧΡΩΠΕΙ,  Ρετσίνα, εργοστάσιο του ΟΣΕ-Λεύκα,  ΔΗΛΑΒΕΡΗ κλπ)
-το κυκλοφοριακό. (Ορθολογικός συνδυασμός μετρό, τραμ, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, περιφερειακών χώρων στάθμευσης, κλπ, που  μαζί με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αποτρέπουν από τη χρήση του ΙΧ μέσα στην πόλη). Περιβαλλοντικά ζητήματα  για τα  οποία έχουμε ιδιαίτερα επεξεργασμένες θέσεις  και προϊστορία σε αγωνιστικές διεκδικήσεις μαζί με τους πολίτες, με τους οποίους πάλι θα συνεργαστούμε.
-Ο πολιτισμός, ως παροχή σε όλους, και ιδιαίτερα στους νέους, της δυνατότητας για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, της ανάδειξης του πολιτισμικού παρελθόντος και παρόντος της πόλης, της επαφής της με τη δημιουργία άλλων τόπων και καλλιτεχνικών εκφράσεων. Ελπίζουμε το Δημοτικό θέατρο να τελειώσει σύντομα και να έρθει αρωγός σʼ αυτή την προσπάθεια.
Συγχωρέστε  με αν μου διέφυγε κάτι. Θα το βρείτε στα προγράμματά μας
6.       Για ποιους λόγους πρέπει οι συνδημότες σας να ενδυναμώσουν τη φωνή σας
στο δημοτικό συμβούλιο;
Κατʼ αρχάς  δεν πρέπει απλώς να ενδυναμώσουν τη φωνή μας. Πρέπει να μας δώσουν τη ΔΗΜΑΡΧΊΑ! Δείτε όλους τους υποψήφιους που κατεβαίνουν. Ποιοι από αυτούς έχουν μια αυτόνομη και ανεξάρτητη διαρκή αγωνιστική παρουσία στην πόλη, μαζί με τους κατοίκους;  Κανείς! Ποιον είδατε να κατεβαίνει στο δρόμο με τους πολίτες για το Πασαλιμάνι, για το λιμάνι και την Cosco, για τις κεραίες, για το Κονώνειο, για το πράσινο, για  τη ΧΡΩΠΕΙ, για το ΔΗΛΑΒΕΡΗ, για τη ΔΗΡΑΠ, για την ΚΟΔΕΠΑΠ, για τους απλήρωτους εργαζόμενους, κλπ,κλπ. και να συγκρούονται με τεράστια συμφέροντα; Κανέναν! Τουλάχιστον  από τα δύο μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνταν στο Δ.Σ.   Όλοι παίρνουν το χρίσμα των κομμάτων τους παραμονή των εκλογών και εμφανίζονται  ως ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί! Εμείς όμως  είμαστε η μόνη πραγματικά αυτόνομη και ανεξάρτητη αυτοδιοικητική δύναμη, με 10ετή τουλάχιστον παρουσία στην πόλη και  έχουμε αποδείξει ότι και έχουμε θέσεις και είμαστε διατεθειμένοι και μπορούμε να συγκρουστούμε με κατεστημένες πολιτικές και να έρθουμε σε ρήξη με την κεντρική εξουσία, αν χρειαστεί. Μη γελιέστε: Είμαστε η τελευταία ελπίδα για τον Πειραιά στο σημερινό αδιέξοδο!                     
 Από το  Τμήμα Σύνταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: