Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς, η πόλη μας»

ΠΛΑΖ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ-ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η πλειοψηφία εισηγήθηκε την παραχώρηση των πλαζ στα Βοτσαλάκια και στη Φρεαττύδα σε ιδιώτες.
Για τα Βοτσαλάκια στο φάκελο υπήρχε η πρόταση της δημοτικής αρχής και το συμφωνητικό της παραχώρησης, ενώ για τη Φρεαττύδα ο φάκελος δεν περιείχε κανένα στοιχείο.
Η υποβληθείσα για τα Βοτσαλάκια πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία θερινού κινηματογράφου, κατάληψη χώρου 500 μέτρων με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αναψυκτήριο, παραχώρηση του α΄ορόφου του κολυμβητηρίου για χρήση εστιατορίου και δέσμευση 600 τ.μ. για ενοικιαζόμενο πάρκινγκ.
Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Χρ. Αγραπίδη είχε δρομολογηθεί η κατασκευή θερινού κινηματογράφου, ιδέα που τελικά εγκαταλείφθηκε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Επισημαίνουμε ότι, για να λειτουργήσουν νόμιμα το πάρκινγκ και ο θερινός κινηματογράφος είναι υποχρεωτική η περίφραξή τους, κάτι όμως που εξ αιτίας του γεγονότος ότι θα βρίσκονται εντός της ζώνης του αιγιαλού απαγορεύεται εκ του νόμου.
Επιπλέον, η σύμβαση παραχώρησης είναι άνιση, επιμελώς αόριστη και διάτρητη χωρίς καν να έχει συμφωνηθεί το μίσθωμα που θα καταβάλλεται , ενώ (μεταξύ άλλων) δίνει το δικαίωμα στον ιδιώτη να προβαίνει σε ουσιώδεις αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις τέτοιες που ν’αλλάζουν την αρχική σύσταση του χώρου μετά από απλή γραπτή άδεια του Δημάρχου ή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όσον αφορά την πλαζ της Φρεαττύδας απ’το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου και μόνο, απαγορευμένης της χρήσης αναψυχής και τουρισμού και συνεπώς οποιαδήποτε τέτοια απόφαση είναι παράνομη.
Πέραν όμως των νομικών και πολεοδομικών απαγορευτικών διατάξεων υπάρχει και το κοινό αίσθημα όλων των Πειραιωτών και των Πειραιωτισσών να διαφυλάξουν δύο από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης μας, που παραμένουν ως τέτοιοι παρά το γεγονός της ύπαρξης σε αυτούς διαφόρων αυθαίρετων κατασκευών και επεκτάσεων.
Στην τοποθέτησή μας στο δημοτικό συμβούλιο αναφερθήκαμε σε όλα αυτά και ζητήσαμε από το Δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν σε μια απόφαση αντίθετη προς το κοινό αίσθημα και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.


Το ίδιο ζήτησαν και οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν το δημοτικό συμβούλιο,οι οποίοι δέχτηκαν καταιγισμό ύβρεων επιπέδου χαμαιτυπείου σε μια επίδειξη υψηλού τσαμπουκά από κάποιους συμβούλους της πλειοψηφίας-δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι σύμβουλοι (από το νεώτερο μέχρι τον αρχαιότερο) αντιδρούν με αυτό τον τρόπο-χωρίς να τους ανακαλέσει στην τάξη ο κατά τα λοιπά αυστηρός Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι δέχτηκαν προσβλητικές προκλήσεις από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν αντέχει ούτε τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων, ούτε την αντίθετη γνώμη και δυστυχώς ούτε την επιτροπή διαβουλεύσης -που είναι ένα θεσμικό όργανο- συγκάλεσε για να έχει την γνώμη της. 
 Επιδεικνύει δε σε κάθε ευκαιρία απαξιωτική συμπεριφορά προς τους πολίτες και εντός και εκτός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει με γοργό βηματισμό να τελειώνει με τις «εκκρεμότητες».
Παρέδωσε πριν δύο εβδομάδες τη ΧΡΩΠΕΙ στον Χαραγκιώνη,αρνούμενη να αποφασίσει την παράταση της αναστολής των οικοδομικών εργασιών, όπως από την εποχή του Λογοθέτη εφαρμόζεται, με το φαιδρό επιχείρημα ότι αντ’αυτής θα κάνει χώρο πρασίνου ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ ,του οποίου η έκτασή του δεν υπερβαίνει τα 300 μέτρα.


Τώρα  παραδίδει τις δύο πλαζ στους ιδιώτες, των οποίων τα ονόματα ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι.
Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει την αντιδημοκρατική πορεία της , επιβεβαιώνοντας ότι έχει παραπλανήσει τους 26.740 ψηφοφόρους της ,παρουσιάζοντας προεκλογικά άλλο πρόγραμμα από αυτό που τώρα εφαρμόζει(για την ΧΡΩΠΕΙ υποσχόταν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και δεσμευόταν για την προστασία των ελεύθερων χώρων).
Παραπλάνησε ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο, όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση πρότεινε και έγινε αποδεκτό να μην παραχωρηθεί η πλαζ της Φρεαττύδας στην Περιφέρεια Αττικής, όχι όμως όπως αποδείχτηκε για να τη χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της πόλης μας, αλλά για να είναι ελεύθερη να την διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ μαζί με την πλειοψηφία της ελάσσονος αντιπολίτευσης αποχώρησε απ΄τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μη ορθό τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί του επίμαχου θέματος, για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες αλλά και για την παραχώρηση των ελεύθερων χώρων της πόλης μας στους ιδιώτες
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ θα είναι μαζί με τους κατοίκους αυτής της πόλης για την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , του σχεδιασμού της πόλης ερήμην μας με γνώμονα το κέρδος και της μετατροπής των ελεύθερων χώρων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

***************************************************************

Το ιστορικό: Όπως ξέρετε ο Πειραιάς έχει δύο όλες κι όλες παραλίες - τα θρυλικά Βοτσαλάκια κάτω από την Καστέλλα και την Φρεαττύδα λιγάκι παραπέρα μετά από την Μαρίνα Ζέας κάτω από το Νοσοκομείο Μεταξά για όσους  δεν ξέρουν την περιοχή. Και οι δύο αυτές παραλίες φιλοξενούν το καλοκαίρι όχι μόνον Πειραιώτες αλλά και πολλούς κατοίκους όμορων δήμων χωρίς θάλασσα όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός, το Αιγάλεω, η Δραπετσώνα και άλλους. 

Αυτές τις δύο παραλίες, ο Δήμαρχος Πειραιά, κκ Μιχαλολιάκος, αποφάσισε να τις εκχωρίσει σε ιδιωτικά συμφέροντα με το πρόσχημα ότι οι ιδιώτες θα συμμαζέψουν την κατάσταση (!). Ο Δημαρχος δηλαδή, ενώ στεντορία τη φωνή, ισχυρίζεται ότι δεν πουλάει, δεν ενοικιάζει, δεν παραχωρεί, προχωράει σε 'αξιοποίηση' (έτσι την ονομάζει) των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Μήπως δεν καταλαβαίνει ότι με αυτά που λέει πρώτον αναιρεί τον εαυτό του και δεύτερον ομολογεί την αδυναμία του να διαχειριστεί τους χώρους πράγμα για το οποίο εκλέχτηκε από (έστω) την μειοψηφία των Πειραιωτών.

Κι ενώ η πρόταση πέρασε με ισχνή πλειοψηφία (ενός ψήφου) από το διαμέρισμα, την έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 29η Ιανουαρίου προς ψήφιση. Προς μεγάλη τους τιμή, όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είπαν ότι θα την καταψηφίσουν και αργότερα όταν τα αίματα άναψαν με τις προσβλητικές αναφορές του Δημάρχου και άλλων Συμβούλων προς τους πολίτες που ειχαν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν και αυτοί το αίτημα τους να μην ξεπουληθούν οι παραλίες τους, αποχώρησαν κι έτσι ο Δήμαρχος υποχρεώθηκε να περάσει την πρόταση ΜΟΝΟΝ με τις ψήφους της παράταξης του.

Του επισημάνθηκε πολλές φορές ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις δύο παραλίες, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της ίδιας της δημαρχιακής αρχής (αδειοδότηση, στραβά μάτια, κτλ) ότι τα μίσθια δεν θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου (200 εκ. χρέος) ότι θα δημιουργηθούν πολλά άλλα (πολίτες δύο κατηγοριών, επέκταση της περιοχής των ιδιωτών με αυθαίρετο τρόπο, αδυναμία πολλών κατοίκων να πληρώσουν ακόμη μια φορά το δικαίωμα να κάνουν χρήση των παραλιών, κτλ) αλλά ο Δήμαρχος δεν ακούει. Του επισημάνθηκε ακόμη ότι είναι χρέος του να φροντίσει για την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και όχι μόνον αυτών που μπορούν να πληρώσουν, του αναφέραμε το παράδειγμα του μαχητή Δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη που κατέβηκε σε απεργία πείνας για να εξασφαλίσει το δικαίωμα των δημοτών του να έχουν πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού και μακριά από τον Ρέστη που την λυμαινώταν χρόνια αλλά 'στου κουφού την πόρτα....) 

Τελικά σύντροφοι, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να του πούμε ότι θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την απόφαση του στην πράξη. Η επιτροπή κατοίκων Πασαλιμάνι, Πλατεία Αλεξάνδρας και Φρεαττύδα αγωνίστηκε για να σταματήσει τις χειρότερες ατασθαλίες που σχεδίαζε να κάνει ο κ. Κυριακούλης στο Πασαλιμάνι και στην Μαρίνα Ζέας η χειρότερη των οποίων ήταν ο αποκλεισμός των κατοίκων από το δικαίωμα τους να κάνουν τον περίπατο τους σε μια παραδοσική περιοχή. Έχουμε και εμπειρία και αγωνιστική διάθεση όταν είναι να διαφυλλάξουμε κάποια αγαθά που οι ταγοί της κυβέρησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν βλέπουν παρά σαν τσιφλίκι τους που μπορούν να το διαθέσουν σε εμπορικά συμφέροντα. Θα αγωνιστούμε και αυτή τη φορά. Θέλουμε όμως και τη δική σας συμπαράσταση. Αγωνιστείκαμε και θα το ξανακάνουμε για να ελευθερωθούν άλλες παραλίες και θέλουμε την δική σας συμπαράσταση για να κρατήσουμε ελεύθερες τις δικές μας που είναι και δικές σας και όλων των Ελλήνων. Δαιδώστε το, πάρτε μας τηλέφωνο η στείλετε ένα μήνυμα, κατεβείτε (όταν σας καλέσουμε) στις παραλίες για να τις υποστηρίξουμε. Όπως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη, καθαρή, και φιλόξενη όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όλους τους φίλους που την επισκέπτονται, άλλο τόσο οι ΠειραΪκές παραλίες πρέπει να μείνουν ελεύθερες, καθαρές, και φιλόξενες για όλους όσους μέσα κι έξω από το λεκανοπέδιο θέλουν να τις επισκεφτούν. Τζάμπα όχι με εισιτήριο. 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Μακί Μαρσέιγ

_____________________________________________________

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 2 ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ( ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ) - ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Χθες (30/01/12) αποφάσισα να παρακολουθήσω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά, το οποίο θα αποφάσιζε μεταξύ άλλων την επινοικίαση σε ιδιώτες των καλύτερων σημείων των 2 πειραϊκών παραλιών, της παραλίας Βοτσαλάκια και της παραλίας Φρεαττύδας. Το σχέδιο περιλαμβάνει για την παραλία Βοτσαλάκια να τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπου ο κόσμος θα πληρώνει για να κάτσει, δημιουργία θερινού κινηματογράφου και αναψυκτηρίου – καντίνας καθώς και ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ που υπάρχει πλησίον του κολυμβητηρίου. Για την παραλία Φρεαττύδα το σχέδιο περιλαμβάνει παρόμοια «αξιοποίηση» χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Κος Β. Μιχαλολιάκος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλίο (Δ.Σ.) μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι υπακούει τυφλά στην τρόικα και ξεπουλάει την χώρα και δήλωσε κατηγορηματικά πως το Λιμάνι του Πειραιά, οι παραλίες του και γενικά ότι ανήκει στον Πειραιά ανήκει στον Δήμο και στους Δημότες του και δεν ξεπουλιούνται !!!
Ωστόσο 2 ώρες αργότερα, όταν ήρθε προς συζήτηση το θέμα για την αξιοποίηση των 2 παραλιών του Πειραιά, δήλωσε πως προτείνει την επινοικίασή τους σε ιδιώτες. Μάλιστα ως επιχειρήματα γι αυτή του την πρόταση ανέφερε τα εξής: 1ον ) Πως όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι κάνουν το ίδιο οπότε γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; 2) πως οι παραλίες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και ο δήμος δεν μπορει να κάνει κάτι γι αυτό, 3) πως ιδιωτικά συμφέροντα τις λυμαίνονται προς όφελός τους και ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό, φωτογραφίζοντας το Scuba Cafe στην παραλία Βοτσαλάκια, το οποίο λειτουργει κατά τους θερινούς μήνες .
Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο εισηγητής της πρότασης, ο οποίος ανέφερε επιγραμματικά (τόσο επιγραμματικά σχεδόν όσο και εγώ στην πρώτη παράγραφο ) τα πλάνα για την αξιοποίηση των 2 παραλιών σε μία παρουσίαση που δεν κράτησε ούτε 5 λεπτά. Μάλιστα είπε πως οι όροι των συμφωνιών και οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα προστεθούν στον φάκελο της υπόθεσης στο μέλλον!!!

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν ανήκουν στον συνδυασμό του Κου Μιχαλολιάκου ( συγχωρέστε με που δεν γνωρίζω τα ονόματα τους, ωστόσο τους αναγνωρίζω εξ όψεως καθώς επίσης υπάρχει και φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο από τους πολίτες αλλά και από κάμερα που καταγραφει τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Πειραιά ). Όλοι τους κατήγγειλαν τον τρόπο και την σπουδή, με την οποία ο Δήμαρχος Πειραιά έφερε την πρόταση προς ψήφιση. Από κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους υπήρξαν καταγγελίες για απειλές κατά διαμερισματικών συμβούλων, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης στα διαμερισματικά τους συμβούλια, πράγμα το οποίο αρνήθηκε η Πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου, στο οποίο ανήκει γεωγραφικά η παραλία Βοτσαλάκια. Σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως για μία τόσο σοβαρή πρόταση ενημερώθηκαν μόλις 3 ώρες πριν το Δ.Σ., ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί τρείς μέρες πρίν, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, καθώς και για το γεγονός ότι ο φάκελος της πρότασης ήταν ελλιπείς και ανέφερε μόνο επιγραμματικά και πρόχειρα το τι πρόκειται να συμβεί.
Επίσης ακούστηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους τα εξής: 1ον ) Πως είναι ευθύνη του Δήμου η εκδίωξη όσων λυμαίνονται τις παραλίες του. 2ον ) Πως αφού δεν μπορεί να εκδιώξει όσους σήμερα λυμαίνονται παράνομα τις παραλίες χωρίς άδεια, πως αύριο θα ελέγξει αυτούς που θα έχουν και άδεια επιπλέον; 3ον ) Πως είναι ευθύνη του Δήμου η διατήρηση σε καλή κατάσταση των 2 παραλιών και πως οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη γι αυτό το σκοπό. 4) Πως είναι παράνομη η παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες για λόγους τους οποίους επειδή δεν είμαι νομικός αδυνατώ να σας αναφέρω καθώς και άλλα επιχειρήματα κατά της πρότασης.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε 5 από τους κατοίκους του Πειραιά που παρακολουθούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο. Και οι 5 πήραν θέση κατά της πρότασης του Δημάρχου ζητώντας του να μην προχωρήσει στην επινοικίαση των παραλιών, οι οποίες δεν ανήκουν σε κανέναν παρα μόνο στους πολίτες και είναι ελεύθερος δημόσιος χώρος. Οι Δημότες θύμισαν στον Δήμαρχο ότι είναι ευθύνη του Δήμου να διατηρεί σε καλή κατάσταση τις παραλίες και πως αυτό μπορεί να συμβεί πάρα πολύ εύκολά καθώς η έκτασή τους είναι περιορισμένη και συγκεκριμένη.

Ένας από τους 5 πολίτες ήμουν και εγώ. Συγκεκριμένα τόνισα το γεγονός πως σε μία πόλη χωρίς καθόλου πράσινο, όπως ο Πειραιάς, οι 2 αυτές παραλίες αποτελούν την μόνη διέξοδο των Δημοτών προς τη φύση. Σε αυτές μεγαλώσαμε, σε αυτές παίξαμε, σε αυτές ερωτευθήκαμε, σε αυτές πετάξαμε πιτσιρικάδες τους χαρταετούς μας, σε αυτές πάμε τα παιδιά μας σήμερα και σε αυτές βρίσκουμε καθημερινά καταφύγιο από την καθημερινότητα, το άγχος και την φασαρία της πόλης. Ρώτησα αν γνωρίζει ο Δήμαρχος τι καθεστώς ισχύει σε όλες τις επινοικιασμένες παραλίες από τον Άλιμο εώς την Βουλιαγμένη και με ποιόν τρόπο θα ελέγξει τους επιχειρηματίες, ώστε να μην περιφράξουν τις παραλίες, ώστε να μην επιβάλλουν εισιτήριο για την είσοδό μας σε αυτές και ώστε να μην βάλουν ιδιωτική ασφάλεια που θα μας προπηλακίζει και θα μας απαγορεύει την είσοδο σε αυτές, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όπως έχει συμβεί σε όλες τις επινοικιασμένες παραλίες από τον Άλιμο ως την Βουλιαγμένη, αφού μάλιστα ο ίδιος νωρίτερα είχε δηλώσει αδυναμία να συμμορφώσει όσους λυμαίνονται σήμερα την παραλία Βοτσαλάκια.. Είπα στον δήμαρχο πως δεν είναι κακό που δηλώνει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει καθαρές τις 2 μικρές μας παραλίες και τον ενημέρωσα πως στον Πειραιά δραστηριοποιούνται 3-4 εθελοντικές ομάδες, ίσως και παραπάνω, οι οποίες με χαρά θα αναλάμβαναν περιοδικά την διατήρηση των παραλιών σε καλή κατάσταση. Πρότεινα επίσης στον Δήμαρχο να κάνει και ο ίδιος ένα κάλεσμα στους Δημότες της πόλης για εθελοντική συμμετοχή στον καθαρισμό των παραλιών και πως αν το επιχειρήσει η συμβολή μας θα είναι άμεση και πέραν κάθε προσδοκίας. Στην συνέχεια τον συνεχάρηκα για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για το ξεπούλημα της χώρας και για το γεγονός ότι ακολουθεί τις προσταγές της τρόικας αλλά αναρωτήθηκα πως γίνεται να ασκεί αυτή την κριτική και στην συνέχεια να επινοικιάζει, δηλαδή ουσιαστικά να ξεπουλάει έμμεσα τις παραλίες μας σε ιδιώτες και ποιανού τις προσταγές ακολουθεί, αφού είναι φανερό πως τους κατοίκους του Πειραιά δεν τους ακούει και δεν συμμερίζεται τις αντιδράσεις τους. Τέλος επεσήμανα το γεγονός πως με λύπη μου παρατήρησα δημοκρατικό έλλειμμα στο Δ.Σ. καθώς 1ον ) ακούστηκαν καταγγελίες από δημοτικούς συμβούλους για απειλές διαμερισματικών συμβούλων, 2ον ) ακούστηκαν καταγγελίες από δημοτικούς συμβούλους ότι η πρόταση τους επιδόθηκε 3 ώρες πριν το Δ.Σ. και όχι 3 μέρες πρίν όπως έπρεπε και ότι ο φάκελός της πρότασης ήταν ελλιπείς . Επίσης πρόσθεσα, πως είναι δυνατόν να ψηφίζεται σήμερα για την αξιοποίηση των παραλιών με τον εισηγητή της πρότασης να λέει οτι οι όροι και οι λεπτομέρειες της πρότασης και της συμφωνίας θα παρουσιαστούν στο μελλον; Και τόνισα πως δεν είναι δυνατόν 30 - 40 άνθρωποι εδώ μέσα ακόμα και αν έχουν εκλεγεί ως Δημοτικοί Σύμβουλοι να αποφασίζουν για την ιδιωτικοποίηση των παραλιών που ανήκουν στους 180.000 κατοίκους τους Πειραιά και στα 11.000.000 κατοίκων της χώρας. Οφείλουν και να μας ρωτήσουν και να σεβαστούν την άποψή μας.

Ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου ψήφισαν υπέρ. Τα όσα ακολούθησαν ήταν κωμικοτραγικά και απλά επιβεβαίωσαν την υποψία μου και όλων των συγκεντρωμένων Πολιτών και των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης για έλλειμμα Διαφάνειας και Δημόκρατίας στο Δ.Σ. της 30ης Ιανουαρίου 2011 του Δήμου Πειραιά. Αρκετοί αν όχι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν μετά την ψηφοφορία, καταγγέλοντας ότι η διαδικασία ψήφισης δεν έγινε ονομαστικά και ότι η πρόταση είναι ύποπτη και αδιαφανής . Οι πολίτες πήραν τον λόγο από τον εξώστη και 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου μη μπορώντας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των Πολιτών άρχισαν να μας εξυβρίζουν λέγοντάς μας άντε στο διάολο μαλάκες, δεν φτάνει που σας ακούσαμε και σας αφήσαμε να μιλήσετε, κατεβείτε κάτω να σας γαμήσουμε και άλλα ωραία και δημοκρατικά. ( Συγχωρέστε με που δεν γνωρίζω τα ονόματα των 2 Δημοτικών Συμβούλων, ωστόσο τους αναγνωρίζω εξ όψεως καθώς επίσης υπάρχει και φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο από τους πολίτες αλλά και από κάμερα που καταγραφει τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Πειραιά ). Οι απειλές και οι βρισιές σταμάτησαν μόνο όταν άνοιξαν τα κινητά και άρχισαν να καταγράφουν τους Δημοτικούς Συμβούλους που μας έβριζαν. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, όπως συχνά παρακολουθούμε και τους βουλευτές μας να κάνουν, μας συκοφάντησε λέγοντας πως είμαστε μια κατευθυνόμενη οργανωμένη μειοψηφία και πως δεν θα υποκύψει στις πιέσεις μας και πως θα προχωρήσει στην επινοικίαση σε ιδιώτες των 2 παραλιών υπηρετώντας τους Δημότες του Πειραιά και την βούλησή τους!!!!!

Πλέον πιστεύω πως όλοι εμείς οι κάτοικοι του Πειραιά που επιθυμούμε οι παραλίες μας να παραμείνουν ελεύθερες, προσβάσιμες και ανοιχτές για όλους εμάς θα πρέπει να ακυρώσουμε στην πράξη την απόφαση του Δημάρχου μην επιτρέποντας την εκχώρηση του Ελεύθερου Δημόσιου Φυσικού Χώρου που μας ανήκει σε κανέναν ιδιώτη για αξιοποίηση. Αυτό δεσμευτήκαμε όσοι κάτοικοι βρεθήκαμε στο Δ.Σ.

Γιώργος Καρυστινός.

***************************************************************************


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΛΑΖ  ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ-ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ
1. Σήμερα 30/1/2012 στις 17:30’ στο Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Πειραιά (7ος όροφος Δημαρχείο) συζητείται ως θέμα εντός ημερήσιας διάταξης η εκχώρηση σε ιδιώτες των δύο (2) ΠΛΑΖ του Πειραιά.
2. Για τα ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ διατίθεται
Α) χώρος  επιφάνειας 500 τ.μ. για ξαπλώστρες και  ομπρέλες
Β) καντίνα
Γ) χώρος  στο κολυμβητήριο (ταράτσα) για εστιατόριο-καφέ
Δ) χώρος parking 600 τ.μ.
Ε) χώρος  για θερινό κινηματογράφο.
Σε όλα  αυτά οι πολίτες θα πληρώνουν σε μία περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης . έστω και αν δεν απαγορεύεται η είσοδος στους πολίτες που δεν θέλουν να κάνουν χρήση των πιο πάνω χώρων.
3. Για την Πλαζ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ: Και στην πλαζ αυτή ισχύουν περίπου τα ίδια (καντίνα-ξαπλώστρες-parking) που θα έχει τη διαχείριση των χώρων ιδιώτης.
4. Την περασμένη  βδομάδα υπήρξε ένταση στη  συνεδρίαση του Β’ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Ευτυχώς ο Κοινοτικός  Σύμβουλος ΑΡΙΣ ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ  μας ενημέρωσε έγκαιρα και  είχαμε πολλούς πολίτες που  αντιλέγουν στην εκχώρηση. Τελικά  έγιναν δύο συνεδριάσεις της  Β’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ) για να μπορέσει ο Μιχαλολιάκος να λάβει οριακή πλειοψηφία ΥΠΕΡ 6 – ΚΑΤΑ 5 της εκχώρησης του Δημόσιου Χώρου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΖΩΗΣ ΤΗΣ 30/1/2012
5. Το θέμα  προφανώς επείγει το Μιχαλολιάκο  και το έφερε στην Επιτροπή  Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε 30/1/2012 στις 10:30 το πρωί και δυστυχώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με μόνο μία (1) ψήφο κατά, δηλαδή της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, με την παρακάτω επιχειρηματολογία:
Α)ενόψει της  κρίσης και της οικονομικής εξαθλίωσης να αποσυρθεί το θέμα και για το λόγο του ότι οι πολίτες δεν  μπορεί να διαχωρίζονται σε «έχοντες»  και «μη έχοντες»
Β) δεν εξασφαλίζεται  από οποιαδήποτε σύμβαση με τον  ιδιώτη το θέμα της ηχορύπανσης από τα καταστήματα και τις καντίνες με τις εκπομπές μουσικής (τρανό παράδειγμα το ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ όπου οι κάτοικοι δεν έχουν το δικαίωμα ύπνου)
Γ) ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων στις ΠΛΑΖ δεν  είναι δουλειά των ιδιωτών  αλλά του Δήμου που πρέπει μετά από διαβούλευση να παρουσιάσει την τεχνική και οικονομική άποψή του με όλες τις παραμέτρους και αυτή να κριθεί
Δ) πολλοί πολίτες  προσφέρονται για τον τακτικό  καθαρισμό και τον έλεγχο των  χώρων των ΠΛΑΖ αρκεί ο Δήμος  μέχρι να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρότασή του να δώσει την εξουσιοδότησή του και να προσφέρει τα κατάλληλα μηχανήματα και απορριματοφόρα.
Ε) ο Δήμος  Πειραιά μπορεί να πάρει τεχνογνωσία  για εκμετάλλευση των ΠΛΑΖ από  τον ίδιο το Δήμο αναζητώντας πληροφόρηση  από το Δήμαρχο Ελληνικού, κ. Χ. ΓΚΟΡΤΖΙΔΗ. 
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
30/1/2012 ώρα  17:00’ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ*******************************************************************************


Τη Δευτέρα 30.1.2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά είναι
προγραμματισμένο να συζητηθεί και να αποφασιστεί η αξιοποίηση των παραλιών
Βοτσαλάκια και Φρεατίδας. Για τα *Βοτσαλάκια η αξιοποίηση περνάει μέσα
από την *εκχώρηση σε ιδιώτες τμημάτων της παραλίας.

Πιο συγκεκριμένα παραχωρούν σε ιδιώτες

   - χώρο 500 τ.μ. στην Πλαζ όπου θα τοποθετηθούν ενοικιαζόμενες ομπρέλες
   και ξαπλώστρες.
   - τον α’ όροφο του Κολυμβητηρίου και το μπαλκόνι για εστιατόριο, επίσης
   600 τ.μ. για ενοικιαζόμενο πάρκιγκ
   - χώρο εντός της πλαζ για τη δημιουργία αναψυκτηρίου
   - χώρο για τη λειτουργία θερινού σινεμά.

Τα επιχειρήματα γνωστά, ο Δήμος δεν έχει χρήματα, και δεν μπορεί να
διατηρήσει το χώρο καθαρό, οπότε τον παραχωρεί σε ιδιώτες.  Η Ανικανότητα
της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της
βαφτίζεται αδυναμία.

Η ενδεχόμενη υπερψήφιση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει τις
ακόλουθες συνέπειες.

Ενας ακόμη δημόσιος χώρος ιδιωτικοποιείται και οι δημότες χάνουν το
δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν.  Ετσι όσοι χρησιμοποιούν την πλάζ ή
θα πρέπει να πληρώνουν ή διαφορετικά θα πρέπει να πάνε σε όποιο χώρο δεν
έχει καταληφθεί από τις ομπρέλες και το αναψυκτήριο.  Οσοι χρησιμοποιούν το
κολυμβητήριο και μετακινούνται με αυτοκίνητο θα πρέπει να πληρώνουν πάρκιγκ.
Η διαβεβαίωση ότι ένα τμήμα θα είναι ανοιχτό χωρίς χρέωση είναι αστεία,
όταν είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο πάρκιγκ δεν επαρκεί.

Στη θυελώδη συζήτηση που έγινε στην Β Δημοτικής Κοινότητα την Τετάρτη 25.1.
το θέμα πέρασε με οριακή πλειοψηφία, παρά τις έντονες αντιρήσεις των
κατοίκων που είχαμε συγκεντρωθεί εκεί.

Σας καλούμε τη Δευτέρα 30.1.2012 στις 5.00 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Με
τη δυναμική παρουσία μας να αποτρέψουμε την εκχώρηση της πλαζ σε ιδιώτες.

 Αναστασία Φραντζεσκάκη