Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Φαινομένα κακοδιαχείρισης και παράνομης διασπάθισης χρημάτων στον Δήμο Πειραιά κατά τα έτη 2003 έως 2012

Πειραιάς, 29.10.2015


Πολύτιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση των οικονομικών στο δήμο μας και στις δημοτικές επιχειρήσεις κατά τα έτη 2003 έως 2012 εξάγονται από τη μελέτη  της έκθεσης  αποτελεσμάτων ελέγχου της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.
Δυστυχώς, τα ευρήματα συνηγορούν στην ύπαρξη φαινομένων κακοδιαχείρισης και παράνομης διασπάθισης  χρημάτων  κατά τις δημοτικές θητείες των παραπάνω ετών.
Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα αν ληφθεί υπόψη  ότι ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου, ενώ έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ  των στοιχείων δημιουργούν πολλές και εύλογες απορίες  (σημ: ένα μικρό παράδειγμα  γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου κατά τα έτη 2004, 2005 και 2006 φαίνεται να είναι τουλάχιστον τριπλάσια από τα υπόλοιπα έτη).
Τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την πάροδο της σύντομης προθεσμίας που έχει ο Δήμος προς αντίκρουση των ευρημάτων της έκθεσης, αν και μετά την ομολογία της δημοτικής αρχής ότι η οικονομική υπηρεσία δεν επαρκεί και χρειάζεται βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες για τους οποίους μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (27/10) προϋπολογίστηκε κονδύλι 60.000€ μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όσον αφορά δηλαδή την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Δήμου.
Παρ’ όλα αυτά διατηρούμε κάποιες ελπίδες να είναι η πραγματικότητα διαφορετική, αν και εξ όσων γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι ελεγκτές είχαν πρόσβαση σε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και διαμόρφωσαν συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα ευρήματα και τα συμπεράσματα δεν ανατραπούν θεαματικά και καταλογιστούν στο Δήμο Πειραιά όσα ποσά τελικά κριθούν ότι διατέθηκαν με μη σύννομο τρόπο ή σε μη νόμιμους δικαιούχους, τότε το μέλλον του προβλέπεται ιδιαίτερα ζοφερό.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο  η δημοτική αρχή αλλά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθησαν να αποφύγουν τη συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα.
Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού επί  δημαρχίας Μιχαλολιάκου προτάθηκε η διεξαγωγή του ελέγχου και εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση  του ΔΣ, που τώρα η ίδια η παράταξή του, τρομοκρατημένη από τα ευρήματα, προσπαθεί να υποβαθμίσει.
Εύλογη η στάση τους, όταν ανάμεσά τους βρίσκονται οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του Δήμου κατά την ελεγχόμενη δεκαετία.
Ο Δήμαρχος όμως δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο να ταυτιστεί μαζί τους. Οφείλει να επιδιώξει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και σε περίπτωση που τα ευρήματα δεν αλλάξουν να είναι αυτός που θα προκαλέσει την πολιτική, ηθική και οικονομική τιμωρία των υπαιτίων.
Για το θέμα των αποτελεσμάτων του ελέγχου οπωσδήποτε θα επανέλθουμε, όταν αυτά γίνουν οριστικά.
Τέλος, η παράταξή μας  διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πλεόνασμα των ανταποδοτικών τελών, που δεν χρησιμοποιήθηκε για τους περιοριστικούς  λόγους (καθαριότητα και φωτισμό) που από το νόμο προβλέπονται, κατέθεσε την πρόταση  να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα για το τρέχον έτος  στην προετοιμασία εφαρμογής του νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλ. τεχνικά έργα για την ανακύκλωση και για την ενημέρωση των δημοτών, ενώ την επόμενη  χρονιά (2016) να μειωθούν κατά 10% τα ανταποδοτικά τέλη, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι  πολίτες, οι οποίοι στενάζουν από τη δεινή οικονομική κρίση και την υπερφορολόγησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: