Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ,Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ" ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


Το Λιμάνι της Αγωνίας ​  http://tolimanitisagonias.blogspot.gr  με 15ετή και πλέον παρουσία στα κοινά του Πειραιά, συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Πειραιά, με 3 εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομάδα Πολιτισμού.
​ Συγκεκριμένα, α) την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 21:00 στο Μέγαρο ΟΛΠ Μουσικό Αφιέρωμα στον ποιητή "των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων" Νίκο Καββαδία, με 
το συγκρότημα MASIF
και αφηγητή τον Βαγγέλη Βελώνια​
, ​
β) από την Παρασκευή 22 Μαΐου και για μια εβδομάδα 
​η​
 ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου και η ομάδα της ομορφαίνουν με μια  μεγάλη  θαλασσινή τοιχογραφία το τσιμεντένιο τοιχίο  αντιστήριξης πάνω από την είσοδο της παραλίας 
Βοτσαλάκια​ και παράλληλα
το ΛτΑ σε συνεργασία με την
​ ​
Αλληλεγγύη Πειραιά και την Κίνηση για τους Ελεύθερους Χώρους
​ προχωρά, με γιορτές και φαγοπότι, στη​
 διαμόρφωση χώρου αναψυχής
στην ίδια παραλία και τέλος γ) την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 11:00 - 15:00, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, πραγματοποιείται 
ιστορικό
​ς​
περίπατο
​ς​
-ξενάγηση στον Βιομηχανικό Πειραιά με τίτλο Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση
, που ξεκινάει 
από το Εργοστάσιο του Ο.Σ.Ε στη Λεύκα και καταλήγ
​ει ​
στο σταθμό του Ο.Σ.Ε. στον Άγιο Διονύση
​,​
​ με ξεναγό την Ιστορικό και ​
Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά
​,​
​ ​
Ευαγγελία Μπαφούνη
​.

Επισυνάπτεται
​αναλυτικά το πρόγραμμα ​
​των εκδηλώσεων.​


Πειραιάς  20 Μαΐου  2015  

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Λιμάνι της Αγωνίας  http://tolimanitisagonias.blogspot.gr  με 15ετή και πλέον παρουσία στα κοινά του Πειραιά, συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Πειραιά, με 3 εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομάδα Πολιτισμού.

* Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία:  Μέγαρο ΟΛΠ
Την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 21:00  στο μαγευτικό εξώστη του Μεγάρου ΟΛΠ, στην Ακτή Μιαούλη 10  μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η προφητεία της Περουάνας».  Μία μουσική παράσταση από το συγκρότημα MASIF.  Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, τον Πειραιώτη ποιητή της θάλασσας, 40 χρόνια μετά το θάνατό του με αφήγηση, προβολή slides, και τραγούδια μελοποιημένα από τους Θάνο Μικρούτσικο, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρη Ζερβουδάκη,  Ξέμπαρκους, Γιάννη Σπανό και 2 ανέκδοτα τραγούδια.  Παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του «αέναου ταξιδευτή»  με την αφήγηση του Βαγγέλη Βελώνια.

Είσοδος  ελεύθερη
* Δημόσια τοιχογραφία:  Παραλία Βοτσαλάκια



Παρασκευή  22/5/15 - Παρασκευή  29/5/15

Η ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου και η ομάδα της ομορφαίνουν με μια  μεγάλη  θαλασσινή τοιχογραφία το τσιμεντένιο τοιχίο  αντιστήριξης πάνω από την είσοδο της παραλίας.

Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Οξφόρδης και έργα της εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο. Το 2014 ανακηρύχθηκε  από τον παγκόσμιο οργανισμό Women’s Forum ως μία από τις  20 επιφανέστερες γυναίκες street artists του κόσμου. Μετά την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας στα Βοτσαλάκια έχει προσκληθεί να ζωγραφίσει στη Σουηδία μαζί με θρυλικά ονόματα της street art.

Διαμόρφωση χώρου αναψυχής στα Βοτσαλάκια  από το Λιμάνι της Αγωνίας , την Αλληλεγγύη Πειραιά και την Κίνηση για τους Ελεύθερους Χώρους.

Παρασκευή  29/5/15,  8:00 π.μ.-12:00. Καθαρισμός, διαμόρφωση  και φύτευση της περιοχής μπροστά από την τοιχογραφία. Συμμετέχουν μέλη  του Λιμανιού της Αγωνίας, της Αλληλεγγύης Πειραιά  και εθελοντές πολίτες. Στόχος μας είναι  η  μετατροπή της  περιοχής σε μόνιμο χώρο περιπάτου και ρέμβης  των Πειραιωτών, καθώς έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Γιορτή εγκαινίων στα Βοτσαλάκια  από το Λιμάνι της Αγωνίας, την Αλληλεγγύη Πειραιά και την Κίνηση για τους Ελεύθερους Χώρους

Παρασκευή 29/5/15,  12:00-8:00 μ.μ.    Εγκαινιάζουμε  την τοιχογραφία και  το  χώρο αναψυχής με κοινωνική κουζίνα, φαγοπότι, μουσικές  κ.ά.                                                                                                               

Είσοδος ελεύθερη

  
* ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΤΡΕΝΟ – ΛΙΜΑΝΙ  - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ιστορικός περίπατος  στον Βιομηχανικό Πειραιά από το Λιμάνι της Αγωνίας και πολυπολιτισμική γιορτή από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.


Την  Κυριακή 31 Μαΐου, στις 11:00 π.μ.- 15:00 διοργανώνουμε ιστορικό περίπατο-ξενάγηση στον Βιομηχανικό Πειραιά με τίτλο Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση.  Ξεκινάμε από το  Εργοστάσιο του Ο.Σ.Ε στη Λεύκα και καταλήγουμε στον σταθμό του Ο.Σ.Ε. στον Άγιο Διονύση. Χαράζουμε ένα από τα Πειραϊκά Μονοπάτια  http://www.peiraikamonopatia.gr   και αναδεικνύουμε την ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική μορφή της Πόλης.  

Ξενάγηση:  Ευαγγελία Μπαφούνη.  Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Πρόκειται για συνδυασμένες εκδηλώσεις από το Λιμάνι της Αγωνίας και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.
-11:00: Επίσκεψη στο Εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα  του Πειραιά. Συνάντηση στην είσοδο του εργοστασίου, Θηβών και Ρετσίνα και υποδοχή από εκπρόσωπο της εταιρείας  Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού. Ξενάγηση από την Κα Ευαγγελία Μπαφούνη, Ιστορικό, Διευθύντρια

Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και περίπατος κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ο.Σ.Ε.  στο λιμάνι του Πειραιά, στον Άγιο Διονύση. Αναλυτικότερα η διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Λεύκα, οδός Μεθώνης, οδός Θεσμοφορίου, ‘Φαράγγι’ και Σταθμός ΟΣΕ Αγ.Διονυσίου.

-13:00: Πολύχρωμη διαπολιτισμική γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά.                                             

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιάhttp://asmpeiraia.blogspot.gr υποδέχεται  στην αποβάθρα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του Ο.Σ.Ε στον Αγ. Διονύση στο λιμάνι του Πειραιά όπου για δεκαετίες έφθαναν μετανάστες από όλη την Ελλάδα για να πάρουν τα πλοία του ξενιτεμού, την ομάδα των ανθρώπων που θα περιηγηθούν στον παλιό βιομηχανικό Πειραιά και τους επισκέπτες του Σταθμού που θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Σχολείου.          

Αναλυτικότερα η εκδήλωση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών

Το σημείο υποδοχής -η αποβάθρα του σταθμού- μετατρέπεται σε αίθριο καφενείο, όπου θα προσφέρονται  αναψυκτικά και τοπικά εδέσματα από την Ινδία. Σε εξέδρα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών θα φιλοξενηθεί παράσταση διάρκειας 45 λεπτών. Πολυπολιτισμικές μουσικές, τραγούδια, θεατρική απόδοση ποιημάτων και κινησιολογική δραματουργία θα έχουν τον κύριο λόγο σε αυτή την παράσταση μέσα από την οποία η Ομάδα Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά στοχεύει να παντρέψει το χθες με το σήμερα.

Η επιλογή του σημείου “συνάντησης” δεν έγινε τυχαία. Η αισθητική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που αναδύεται μέσα από κάθε πέτρα του συγκεκριμένου σταθμού ανασύρει από τις μνήμες μας κοινές εμπειρίες Προσφυγιάς και Μετανάστευσης με τους περισσότερους μαθητές του Σχολείου -Έλληνες ή Μετανάστες- πρωταγωνιστές αυτής της πραγματικότητας.

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά ιδρύθηκε το 2005 και πήρε τη μορφή Σωματείου το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν κοινωνικά αγαθά που αφορούν όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου θρησκείας ή ιθαγένειας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών μέσα στο κοινωνικό σύνολο με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ,Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://tolimanitisagonias.blogspot.gr

Δημαρχείο Πειραιά - 5ος όροφος  
Τηλ: 2132022252, 2132022253 Φαξ: 2132022251

Δεν υπάρχουν σχόλια: