Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Πειραιάς 18-4-2015

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν χρειάζονται τα ευχολόγια και τις εκφράσεις συμπάθειας προς «τους διωγμένους και ταλαιπωρημένους» που διατύπωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μώραλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του Πειραιά στην προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά από τα νησιά. Αντίθετα, χρειάζονται λύσεις στο τεράστιο πρόβλημά τους, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει καταστεί ο πρώτος σταθμός υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για ένα πέρασμα, αφού από εδώ οι πρόσφυγες – μετανάστες πορεύονται προς άλλες κατευθύνσεις. «Άνθρωποι σαν κομμένες γέφυρες που αγωνίζονται να τα φτιάξουν όλα από την αρχή»*, πρέπει κάπου να ακουμπήσουν την κακουχία τους, να πάρουν μια ανάσα και δεν μπορεί να περιφέρονται στους δρόμους ή να κοιμούνται στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου. Αυτό προσβάλλει τους ίδιους, αλλά προσβάλλει και τον Πειραιά καθώς και το πειραιώτικο φιλότιμο.
Το «Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας» εκτιμά ότι υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για την ολιγοήμερη παραμονή τους, υπάρχουν κενά κτίρια, όπως π.χ. ο Πύργος. Εκεί, λοιπόν, με μια σχετική και όχι δαπανηρή διαμόρφωση, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και να ανακτήσουν δυνάμεις, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το όνειρο της καλύτερης ζωής…
                                                      
​                                                                                            ​
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛτΑ

*Από το βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου «Το καλό θα’ρθει από τη θάλασσα»



ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


                                                                                Πειραιάς, 17-4-2015



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, απάντησε σε ερωτήσεις εφ΄ όλης της ύλης που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους,  κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για την περιβαλλοντική εκστρατεία “Lets Do It Greece”.

 Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του κ. Μώραλη, είναι τα εξής: Για τη συνάντηση συνεργασίας με  τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη:

 «Ο κ. Σταθάκης δεν είναι μόνο Υπουργός Οικονομίας, είναι και Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, είναι υπερυπουργός. Το σύνολο των θεμάτων του Δήμου Πειραιά, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, αφορούν ως υπερυπουργό τον κ. Σταθάκη. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι αναπληρωτές Υπουργοί, ο κ. Δρίτσας στην Ναυτιλία, η κα Κουντουρά στον Τουρισμό, ο κ. Σπίρτζης στις Υποδομές  με τους οποίους θα συζητήσουμε εξειδικευμένα τα θέματα αυτά.

Η πρώτη κουβέντα με τον κ. Σταθάκη ήταν σε μια θετική κατεύθυνση. Εξέφρασε την επιθυμία του και την πρόθεσή του να βοηθήσει το Δήμο. Θέλω να πιστεύω ότι είδε από την πλευρά μας μια σωστή οργάνωση, έναν σωστό προγραμματισμό.

Συζητήσαμε το θέμα των Δικαστηρίων σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νέων δικαστηρίων και ενημερώθηκε ώστε να είμαστε σε κοινή γραμμή και με τον Υπουργό Δικαιοσύνη κ. Παρασκευόπουλο.  Συζητήσαμε για τον τουρισμό όπου θα μιλήσουμε και με την κα Κουντουρά, γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, αυτά τα εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν εδώ να μπουν μες την πόλη, να διαφημιστεί ο Πειραιάς, να γίνουν διάφορες ενέργειες. Θέλουμε  την αρωγή  και του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ σε αυτήν την κατεύθυνση και θα  μπορέσει να γίνει μια τέτοια συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα του λιμανιού. Εκφράσαμε ξανά τη βασική μας άποψη ότι δεν μπορεί μια πόλη να μην έχει έσοδα και πόρους από την λειτουργία του λιμανιού.  Τους τρόπους με τους οποίους εμείς  προτείνουμε να υπάρξουν αυτοί οι πόροι,  την πρόταση που είχαμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τις εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και τον τρόπο τον οποίο αυτή θα γίνει και μένει να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση φυσικά τις προθέσεις της για το κομμάτι αυτό, που είναι  κορυφαίο για τον Πειραιά.

Συζητήσαμε για τα έργα ΕΣΠΑ. Έχουμε σημαντικά προβλήματα και στην πόλη μας με έργα να είναι σταματημένα, με έργα να καθυστερούν τα οποία αφορούν κυρίως  την ροή χρηματοδότησης   από τις ελληνικές αρχές,  η οποία καθυστερεί με αποτέλεσμα οι εργολάβοι  να σταματούν. Τα έργα να είναι σταματημένα, οι δημότες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται και εμείς να είμαστε σε μια δύσκολη θέση. Δεν αφορά εμάς το σταμάτημα των έργων, αφορά την κυβέρνηση το πως θα μπορέσει αυτό να προχωρήσει και να λυθεί  και συζητήσαμε φυσικά και για την ολοκληρωμένη  χωρική   επένδυση την οποία θα καταθέσει ο Δήμος Πειραιά, η νέα δημοτική αρχή, τον Ιούλιο στην Περιφέρεια, αλλά και στα Υπουργεία Οικονομίας, Μεταφορών, Πράσινο Ταμείο, Εργασίας κλπ., ώστε να δούμε με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούμε για να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους Πειραιώτες. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας πρέπει να αντλήσουμε κεφάλαια».

Για το θέμα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί:
«Το μεταναστευτικό είναι κορυφαίο θέμα για τη χώρα, αλλά και σύνθετο.  Χθες, υπήρχε μια συνάντηση της ΚΕΔΕ με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό. Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Βάζει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ. Επιθυμεί να βάλει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ φιλοξενίας των εκατό χιλιάδων και πλέον ανθρώπων που θα φθάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το τρίμηνο στη χώρα μας και οι περισσότεροι στο λιμάνι του Πειραιά.

Διαβάσατε τα έξι σημεία της πρότασης της κυβέρνησης. Το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε όλους μας,  θέλω να πιστεύω στο πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι,  είναι διωγμένοι είτε από πολέμους είτε από οτιδήποτε άλλο, να μπορούν να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός μου είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος. Μπορεί ο Δήμος Πειραιά να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό πολιτικών προσφύγων ή μεταναστών; Με ποια δομή; Δεν υπάρχουν δομές στον Πειραιά. Δεν υπάρχουν  κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων.
Πως θα κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα φθάνουν καθημερινά ή κάθε δύο ή τρεις ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε μια πόλη που ταλαιπωρείται πάρα πολύ; Έργα, κυκλοφοριακό κα. Αν έχουμε και μια τέτοια πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που δεν είναι οργανωμένοι να πάνε κάπου, να κατευθυνθούν, θα ταλαιπωρηθεί περεταίρω η πόλη. Επαναλαμβάνω: δεν νιώθω ότι ο Πειραιάς μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Είμαστε ευαίσθητοι, θυμάστε ότι πριν τρεις μήνες ήρθαν κάποιοι Σύριοι, τους οποίους φιλοξενήσαμε στον Ξενώνα των Αστέγων. Τρεφόντουσαν και κοιμήθηκαν εκεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ήταν  ειρηνικοί, πειθαρχημένοι και αξιοπρεπείς. Αλλά δεν έχουμε άλλες δομές. Ο Ξενώνας των Αστέγων χωράει περίπου 40 ανθρώπους. Έχουν 20 μόνιμους ανθρώπους τους οποίους φιλοξενούμε, μένουν 15 – 20 κρεβάτια που ευχαρίστως να τα διαθέσουμε. Από εκεί και πέρα, παραπάνω δυστυχώς θα πρέπει να βρούμε.

Είμαι σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη. Η πρόθεση, η διάθεση, η καρδιά μας λέει να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να το πράξουμε και να μην δημιουργήσουμε περεταίρω προβλήματα σε μια επιβαρυμένη πόλη, ειδικά την τουριστική περίοδο. 
Θα έχουμε συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και με την Περιφέρεια, ενδεχομένως και με  τον Υπουργό κ. Βούτση. Ζητάνε από τους ΟΤΑ να τους προτείνουμε πως μπορούμε και πόσους να φιλοξενήσουμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι κορυφαίο θέμα όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: