Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 30/10/14


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 30/10/14

Στην προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής κ. Αναστάσιος Κάρλες παρουσίασε μία μακρά σειρά από οικονομικούς δείκτες καταλήγοντας να πει ούτε λίγο ούτε πολύ, ολοφάνερα ευλογώντας τα δικά του γένια, ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν ο μόνος Δήμαρχος από το 1980 που κατάφερε να μειώσει τα μεγάλο χρέος του Δήμου, προκαλώντας φυσικά τα γέλια των παρευρισκομένων Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Εύλογα ο νυν Δήμαρχος Πειραιά ο κ. Μώραλης του υπέδειξε ότι η προ ημερησίας συζήτηση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των προηγούμενων δημοτικών αρχών και ότι έπρεπε να οριστεί μια ειδική συνεδρίαση ώστε οι Σύμβουλοι να έχουν άνεση χρόνου να δουν τα στοιχεία και να τοποθετηθούν - πρόταση με την οποία συμφώνησε λίγο αργότερα  και ο επικεφαλής της παράταξης «Το Λιμάνι  της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας»  κ. Θοδωρής Δρίτσας στη  δική του τοποθέτηση.

Είναι κατανοητή η προσπάθεια του κ. Κάρλε να υποστηρίξει το έργο του απελθόντος δημάρχου διότι ο ίδιος προΐστατο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κατά τη θητεία του κ. Μιχαλολιάκου. Όταν όμως επάνω στον οίστρο του ανέφερε ότι ‘ο Δήμος είναι ελειμματικός και χρεοκοπημένος’,  ο κ. Μώραλης του επεσήμανε ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο, ο κ.Κάρλες απάντησε αυθόρμητα και αφοπλιστικά   ‘ξέρω τι είπε γιατί εγώ του έγραψα τι να πει’, με αποτέλεσμα να σειστεί  η αίθουσα από τα γέλια.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τοποθετήθηκε στα παρακάτω θέματα:

Α) Η θεομηνία και οι  πλημμύρες στην Παλιά Κοκκινιά. Δήλωσε ότι  κανείς δήμος δεν έχει τα μέσα να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα και ανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για να βρεθούν  πόροι για  μεγάλης κλίμακας   αντιπλημμυρικά έργα.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Το Λιμάνι της  Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας» κ. Θοδωρής Δρίτσας επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα και πιο γρήγορα και ζήτησε να αποκατασταθούν τάχιστα οι  ζημιές όλων των πληγέντων. ‘Αν δεν έχει ο Δήμος την νομική αρμοδιότητητα, ας πάρει μια πολιτική απόφαση’ τόνισε.  Επίσης επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να παρέμβουμε στην πολιτεία για την αποκατάσταση όλων των ζημιών αλλά και την πρόληψη επανάληψής τους. ‘Υπάρχουν άνθρωποι σε περιοχές του Πειραιά, που έχουν την ίδια εμπειρία για πολλοστή φορά’ είπε και κάλεσε τον Δήμο να απαλλάξει τους πληγέντες από τέλη, να θεσπίσει ελαφρύνσεις και να κάνει τη  συνεδρίαση αφετηρία για να μελετηθούν οι υποδομές που είναι απαραίτητες για να μην συμβούν παρόμοιες ζημιές στο μέλλον.

Β) Οι ζημιές από την πλημμύρα στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά
 Ο Δήμαρχος ανήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες από τα συνεργεία του Δήμου για να διορθωθούν οι βλάβες και να λειτουργήσει το σχολείο την ερχόμενη Δευτέρα

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Το Λιμάνι  της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας» κ. Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, όχι μόνο είναι ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά ένα σχολείο όπου οι μαθητές ‘γουστάρουν’ να βρίσκονται  και να δημιουργούν. Τόνισε επίσης ότι έχει σημαντική προσφορά στην πόλη και ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει να βελτιωθούν.

Γ) Η δίμηνη καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων στη  ΔΗΡΑΠ
 Ο Δήμαρχος είπε ότι χρειάζεται να γίνει και θα γίνει μια μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να μπορέσει να λυθεί το θέμα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων δημοσιογράφος κ. Νίκος Μπουρσινός ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλους πόρους εκτός  από τον μισθό τους  και απαιτούν τα δεδουλευμένα τους. Ανέφερε ότι υπάρχει μια προσπάθεια απαξίωσης του έργου του σταθμού ο οποίος μπορεί να προσφέρει στην πόλη πολλά.’ Εμείς’, τόνισε’ είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και εργαζόμαστε σε πολύ αντίξοες συνθήκες προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία στους πολίτες, αντάξια μεγάλων σταθμών με πολλαπλάσια έσοδα και πόρους’. Τέλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι με προτάσεις να συνεργαστούν για να σταματήσει να καλλιεργείται το δηλητηριώδες κλίμα σε βάρος του σταθμού και των εργαζομένων, για να μπορέσουν αυτοί          να εργαστούν ομαλά..

Στην ομιλία του ο κ. Θοδωρής Δρίτσας επεσήμανε ότι προέχει η πληρωμή των εργαζομένων για κοινωνικούς λόγους, αλλά και γιατί η μη πληρωμή μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και για τον Δήμο. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι μια ξεχωριστή συζήτηση για το ραδιόφωνο είναι απαραίτητη γιατί το Κανάλι 1 εξυπηρετεί με ποικίλους τρόπους την πόλη αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν την συζήτηση.

Για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κάρλες είπε ότι και αυτή η συζήτηση χρειάζεται προετοιμασία και πρέπει να γίνει  σε πιο εύλογο χρόνο και ολοκληρωμένα, ώστε να  αποδοθούν και οι ευθύνες όπου αναλογούν. και να συζητηθεί η δυνατότητα διαγραφής μέρους του χρέους του Δήμου 

Δ) Η συνέχιση λειτουργίας του 56ου Δημοτικού Σχολείου μέσα στο  Χατζηκυριάκειο  Ορφανοτροφείο.
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ενόψει των εργασιών στήριξης και ανακαίνισης του σεισμόπληκτου κεντρικού κτηρίου του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου, η διοίκησή του, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ζήτησε  να ανασταλεί η λειτουργία του 56ου Δημοτικού Σχολείου που στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες στον περίβολο του Ορφανοτροφείου με διασπορά των μαθητών στα γύρω Δημοτικά. 
Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του  Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κώστας Κιμπιτζής ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να παραμείνει το σχολείο εντός των ορίων του Ιδρύματος και να λειτουργήσει παράλληλα με τις εργασίες, διότι οι γονείς φοβούνται ότι αν τα παιδιά μετακινηθούν δεν θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να συνυπάρξουν οι δύο δραστηριότητες και το ίδιο υποστήριξε και η κ. Βελλή, αντιπρόεδρος των Γονέων και Κηδεμόνων η οποία επεσήμανε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι η διοίκηση του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος επιδιώκει να μην ξαναλειτουργήσει το σχολείο.

Ο κ. Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ότι υπάρχει αμοιβαία προσφορά μεταξύ του Ιδρύματος και της πόλης και ότι ο κ. Κιμπιτζής έθεσε το θέμα στις σωστές του βάσεις. ‘Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν λύσεις για τη λειτουργία του σχολείου στον περίβολο του Ορφανοτροφείου παράλληλα με τις επισκευές στο κεντρικό κτήριο. Τόνισε ότι το  ίδρυμα  αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα  όπως η επιβολή φόρων, ΕΝΦΙΑ κλπ., σε εποχές μεγάλης αύξησης του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών, λόγω της κρίσης και της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Ε) Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
 Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, είπε ο Δήμαρχος, και για αυτό προτείναμε τη δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για να αναλάβουμε την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα, για τα οποία σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι την 4η Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί στο ΣΤΕ η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ο Δήμος θα είναι παρών για να στηρίξει την παραμονή του ΟΛΠ στον Δημόσιο χώρο.

Ο κ. Δρίτσας, όταν πήρε το λόγο, είπε ‘θα περιμένουμε την οικονομοτεχνική μελέτη για να τοποθετηθούμε για τα θέματα της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας’

ΣΤ)  Ο αποκλεισμός των πολιτών από το κολυμβητήριο ‘Καπαγέρωφ’
Τέλος ο κ.Δρίτσας ζήτησε  τη συνδρομή του Δήμου για  την ελεύθερη   πρόσβαση των Πειραιωτών στο κολυμβητήριο ‘Καπαγέρωφ’, θέμα για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν κινητοποιηθεί και ζητούν τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων και της Δημοτικής Αρχής. Το κολυμβητήριο αυτό υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής.

Πειραιάς, 2/11/14
Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: