Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς, η πόλη μας»

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς, η πόλη μας» - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Οι καταστροφές στην Παλιά ΚοκκινιάΤο Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη της παράταξής μας έκαναν περιοδεία στις περιοχές της πόλης που  πλήγηκαν περισσότερο από την καταιγίδα της προηγούμενης ημέρας. Επισκεφθήκαμε τις γειτονιές της Παλιάς Κοκκινιάς  στους παράλληλους και κάθετους δρόμους της  οδού Θηβών, μεταξύ του Πάρκου Δηλαβέρη και της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων - περιοχές  όπου  στο παρελθόν είδαμε να πνίγονται άνθρωποι κάτω από ανάλογες συνθήκες.

Η νεροποντή ήταν πράγματι πολύ μεγάλη, αλλά η καταστροφή που αντικρίσαμε δεν ήταν μόνο δικό της έργο. Πλημμυρισμένα υπόγεια πολυκατοικιών, κατεστραμμένα καταστήματα, αυτοκίνητα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, οι οικοσκευές των ανθρώπων -  μικροπεριουσίες που δύσκολα αποκτήθηκαν και ακόμα πιο δύσκολα ξαναποκτιούνται - στους δρόμους. Οι κάτοικοι της περιοχής, απελπισμένοι, καταμαρτυρούν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται και δεν είναι ανεκτή πια μέσα στη μεγαλούπολη.

Οι λόγοι της καταστροφής  είναι γνωστοί: Ανεπάρκεια, ακαταλληλότητα ή  πλήρης απουσία του δικτύου αντιπλημμυρικών έργων που απαιτείται. Πρέπει να προχωρήσουμε αμεσότατα στη δημιουργία του, με τον καλύτερο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Ο Δήμος Πειραιά και η Περιφέρεια έχουν αρμοδιότητα και συγχρόνως μεγάλη ευθύνη και πρέπει να σταθούν στο ύψος της περίστασης.

Ωστόσο οι καταστροφές είναι εδώ και πρέπει αμέσως να ενεργοποιηθούν και να διεκπεραιωθούν  το συντομότερο οι διαδικασίες για τη στήριξη των πληγέντων. Ο χειμώνας έρχεται, η κρίση καλπάζει, οι άνθρωποι πάσχουν πολλαπλά. Με γνώμονα την παροχή κοινωνικής προστασίας, ο κύκλος αυτών που χρειάζονται στήριξη πρέπει να διευρυνθεί. Δεν πρέπει να μείνουμε στις προϋφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και στους περιορισμούς τους. Οι άνθρωποι στις γειτονιές αυτές είναι άνθρωποι του μεροκάματου .Όπως κι αν εκδηλώθηκαν οι ζημιές που υπέστησαν, αυτές πρέπει να εκτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν ισότιμα, χωρίς ανούσιες διακρίσεις.

Πειραιάς, 26  Οκτωβρίου 2014
Γραφείο Τύπου - Δημοτική Κίνηση  «Το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: