Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΔΡΙΤΣΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Φίλες και φίλοι
Είμαστε εδώ, οι πολίτες του Πειραιά, γιατί θέλουμε να κερδίσουμε την πόλη μας και μαζί την ιστορία της. Θέλουμε να υπερασπιστούμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της, την ταυτότητά της, τον αλληλέγγυο και ανθρώπινο χαρακτήρα της.

Γιατί η πόλη είναι οι άνθρωποι, με τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους, τις προσδοκίες τους, τα δικαιώματά τους. Σεβόμαστε τις ανάγκες, υποκλινόμαστε στις ελπίδες. Δεσμευόμαστε στις προσδοκίες, αναγνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τα δικαιώματα.

Το να αγνοείς τις ανάγκες των ανθρώπων και να περιφρονείς τις ελπίδες τους, είναι πολιτική. Είναι η τρέχουσα πολιτική. Η πολιτική για λίγους.

Τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι μας αξίζει ένας καλύτερος Πειραιάς. Για όλους.

Ένας Πειραιάς που θα σέβεται τον άνθρωπο, τη φύση, το περιβάλλον, τη θάλασσα, τον περαστικό, τον επισκέπτη, το μετανάστη. Αυτός ο Πειραιάς έχει μέλλον.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ είναι μια πόλη με ιστορία. Οι άνθρωποι έχουν μνήμες. Πρέπει να έχουν μνήμες.

Πρόσφυγες, ρεμπέτικο, ξενητειά, καϋμοί, βιομηχανική ανάπτυξη, εργατική τάξη, ναυτικοί, ιστορικό εμπόριο, νησιώτες, μανιάτες, κρητικοί, αρκάδες, ρουμελιώτες, ατέλειωτη συνάντηση.

Σήμερα ο Πειραιάς αναζητά το πρόσωπο του, ανάμεσα σε ένα ένδοξο παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Το πολιτικό προσωπικό που ασχολείται με τα δημοτικά πράγματα ανακυκλώνεται σε όλους τους κατεστημένους συνδυασμούς.

Αλλάζουν ονόματα, υπόσχονται, έρχονται, παρέρχονται και επανακάμπτουν, για να μας θυμίζουν ότι είναι άλλο να υπηρετείς την πόλη και άλλο να την χρησιμοποιείς. Εμείς, το Λιμάνι της Αγωνίας, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, οι ενεργοί πολίτες των κινημάτων της πόλης πάνω από 16 χρόνια τώρα σταθερά και καθημερινά έχουμε διαλέξει το πρώτο. Υπηρετούμε την πόλη με όραμα και με σχέδιο. Αυτή είναι η δική μας πειραιώτικη ρότα. Η δική μας ταυτότητα.

Τώρα πια είμαστε ρεύμα πλειοψηφικό. Τώρα πια συμπορευόμαστε με τις προσδοκίες του πιο ζωντανού και πιο δημιουργικού τμήματος της πειραιώτικης κοινωνίας. Τώρα πια το γνωρίζουν όλοι. Διεκδικούμε την τιμή και την ευθύνη να πάρουμε την εντολή από το λαό του Πειραιά, να διοικήσουμε το δήμο. Μαζί με τις πειραιώτισσες και τους πειραιώτες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Υπηρετούμε ιδέες και αξίες. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Γιατί αυτή είναι εγγύηση ότι η αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Πειραιά, θα είναι ένας θεσμός λαϊκός, δημοκρατικός για όλους. Θα είναι η τοπική κυβέρνηση, που θα έχει λόγο για όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή μας. Θα είναι η πραγματικά κοντινή στους πολίτες εξουσία και θα λογοδοτεί σε αυτούς. Θα είναι η τοπική κυβέρνηση που δε θα επιτρέψει την αποξένωση της πόλης από το λιμάνι, ούτε θα επιτρέψει να λειτουργεί το λιμάνι σε βάρος της πόλης, που θα παλέψει να είναι το λιμάνι δημόσιο με αποφασιστική συμμετοχή του Δήμου του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι πόλη – λιμάνι, κι έτσι θα μείνει. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στους ναυτικούς, το χρωστάμε στο τοπικό εμπόριο, το χρωστάμε στους νέους. Γιατί το λιμάνι του Πειραιά μαζί με την πόλη, μπορεί και πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την πόλη και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το έχουμε ξαναπεί, το λέμε συνέχεια: αλλάζουμε τον Πειραιά, αλλάζουμε την Ελλάδα.


Φίλες και φίλοι
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η διαρκώς αυξανόμενη συσπείρωση των πολιτών του Πειραιά γύρω από τη δική μας πρόταση και υποψηφιότητα έχει ανησυχήσει πολύ σοβαρά τα κατεστημένα συμφέροντα, πολιτικά και επιχειρηματικά.

Δε θέλουμε να μιλάμε για πρόσωπα. Από την ιδρυτική διακήρυξη του Λιμανιού της Αγωνίας πριν από 16 χρόνια, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν μας αφορά η «ανθρωποφαγία».

Όμως μπροστά μας ξεδιπλώνονται σχέδια, που δεν μπορεί και δεν πρέπει, δεν έχουμε δικαίωμα να τα προσπεράσουμε και να μην αναφερθούμε σε αυτά.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, ο απερχόμενος Δήμαρχος επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχος και ως επιτυχημένος. Αλλά και ως ανεξάρτητος και ακομμάτιστος! Αυτό είναι λάθος, γιατί το κάνουν πολιτικοί που ντρέπονται για τα κόμματα, που έχουν υπηρετήσει. Το ίδιο όμως κάνουν και όσοι επιχειρούν, συνειδητά ή όχι, αξιοποιώντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, να απαξιώσουν τη δημοκρατική σχέση εκπροσώπων των πολιτών, που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας Αυτές τις μέρες μια τέτοια επιχείρηση παραπλάνησης, δήθεν υπεράνω κομμάτων, εξελίσσεται στην πόλη μας. Θα μιλήσουμε αμέσως μετά γι’ αυτήν. Όλες και όλοι έχουμε παρελθόν και παρόν, που προδιαγράφουν το μέλλον.

Ο απερχόμενος δήμαρχος και η παράταξή του διοίκησαν το Δήμο Πειραιά στα 4 χρόνια των μνημονίων και του Καλλικρατικού νόμου. Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν αμφισβήτησε τίποτα από τα δύο. Προσαρμόστηκε απόλυτα σε όλες τις μνημονιακές επιταγές και σήμερα ομνύοντας στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, προσπαθεί να αφηγηθεί μια σκηνοθετημένη ιστορία επιτυχίας, οργανώνοντας εδώ και μήνες την εκλογική του καμπάνια με χρήματα του δήμου. Η συνταγή επιτυχίας του κ. Μιχαλολιάκου είναι να δηλώνει ότι θα βγεί από την πρώτη Κυριακή. Πιστεύει ότι με τον αέρα του νικητή θα νικήσει. Υποτιμά τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες.

Ο Πειραιάς όμως, η πόλη μας αγκομαχάει. Τα κλειστά μαγαζιά, οι άνεργοι, η νέα φτώχεια, οι εγκαταλελειμμένες γειτονιές, αναδεικνύουν άλλες ανάγκες και άλλες προτεραιότητες. Η πόλη και οι άνθρωποί της πρέπει να σταθούν όρθιοι, για να ανασυνταχθούν και να μεγαλουργήσουν. Η απερχόμενη δημοτική αρχή, από εδώ και πέρα, μόνο ως εμπόδιο μπορεί να λειτουργήσει για τις μεγάλες προοπτικές της πόλης.

-Ακριβώς, φίλες και φίλοι, επειδή όλα δείχνουν πως η τωρινή δημοτική αρχή θα είναι όντως απερχόμενη, επιστρατεύονται «εφεδρείες» για να μην υψώσει ανάστημα η πληττόμενη, αγωνιζόμενη και αγωνιούσα κοινωνία του Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης της διπλής υποψηφιότητας των κυρίων Μώραλη – Μαρινάκη, το σχόλιο μας ήταν άμεσο και νομίζω εξαιρετικά καίριο :

«Εδώ το σύστημα επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων δεν επιστρατεύει απλά τις εφεδρείες του. Κυριολεκτικά δίνει τα ρέστα του….

Η συστράτευση των πολιτών του Πειραιά με την απήχηση, που είχε από την πρώτη στιγμή, φαίνεται ότι τάραξε τον ύπνο των δυνάμεων, που προσπαθούν, αγωνιωδώς, να παραμείνουν αγκιστρωμένες στην εξουσία.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις Πειραιώτισσες και στους Πειραιώτες. Είμαστε πάρα πολύ καλή ομάδα. Ο Πειραιάς θα νικήσει»

Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Τι ακούν τα αυτιά μας και τι βλέπουν τα μάτια μας…

*Ότι «δεν κατεβαίνει ένα «Ολυμπιακό» ψηφοδέλτιο. Κατεβαίνει είπαν, «ένα ψηφοδέλτιο επειδή έχουμε κοινούς προβληματισμούς και κοινές διαπιστώσεις για τον Πειραιά.» Ποιοι τις έχουν, πότε τις απόκτησαν και πότε μέχρι τώρα τις εξέφρασαν ή τις υπηρέτησαν; Στελέχη της ομάδας του Παναγιώτη Φασούλα, που ως δημοτική αρχή έγραψε ιστορία φαυλότητας και αποτυχίας γνωστής σε όλους; Η ομάδα των μέχρι χθες αντιδημάρχων και υποψηφίων του κ. Μιχαλολιάκου; Ή, η «ελιά» των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ και του κ. Λοβέρδου; Ή, η ομάδα των επιχειρηματιών (όχι μόνο ενός) της ναυτιλίας, που ούτε σε ένα πλοίο δεν έχουν ελληνική σημαία, αλλά προτιμούν σημαίες ευκαιρίας, χωρίς θέσεις εργασίας για τους άνεργους Έλληνες ναυτικούς;

*Ακούσαμε ακόμα ότι πρώτη φορά αυτό το ψηφοδέλτιο διαπιστώνει κάτι που δεν το έχει κάνει καμιά άλλη δημοτική παράταξη, ότι δηλαδή «η οικονομική κρίση μετατρέπεται στον Πειραιά σε κοινωνική, λόγω της εξώθησης πολλών συμπολιτών μας στην ανεργία και την φτώχεια και ότι αυτός θα είναι ο βασικός άξονας…»
Άραγε, φίλες και φίλοι, εμείς – εσείς πού ζούμε; Σε άλλη πόλη; …… «οι κοινοί προβληματισμοί και οι κοινές διαπιστώσεις» που λέγαμε πριν…

*Ακούσαμε τέλος ότι «θα κινηθούμε από την παραδοσιακή  δεξιά μέχρι την παραδοσιακή αριστερά, χωρίς αγκυλώσεις»!!

Άραγε, ποια αλήθεια θα είναι η συγκολλητική ουσία;

Ο καθείς και η κάθε μια ας βγάλει συμπεράσματα.

Ο Πειραιάς όμως δεν παραπλανάται.


Φίλες και φίλοι,

Εμείς πιστεύουμε πως ο Πειραιάς χρειάζεται ανθρώπους με πολιτική και αυτοδιοικητική άποψη για την πόλη. Ανθρώπους που υπηρετούν πολιτικές χωρίς ιδιοτέλεια. Ανθρώπους που υπηρετούν και υλοποιούν σχέδια σοβαρά. Σχέδια δημοκρατικά που συμπυκνώνουν και αποτυπώνουν τον «κοινό τόπο», τη συνάντηση της διεκδίκησης των κινημάτων της πόλης με την επιστημονική τεκμηρίωση. Τη συνάντηση των αναγκών με το όραμα, το ήθος και την ανθρωπιά.

Φίλες και Φίλοι,
το Λιμάνι της Αγωνίας είναι εδώ, για να δώσει τη μάχη, διεκδικώντας να νικήσει.

Έχουμε τη δική μας ιστορία. Δεν ήλθαμε από το πουθενά. Δεν ψάχνουμε για μεταγραφές για να
εντυπωσιάσουμε τους πολίτες.

Για μας οι Πειραιώτες, δεν είναι ούτε ψηφοφόροι, ούτε τηλεθεατές, ούτε κομματικός στρατός. Είναι πολίτες, ενεργοί πολίτες. Με κρίση, μνήμη και  βιώματα και ως τέτοιους τους καλούμε να μας ψηφίσουν.

Για εμάς:

Δεν υπάρχουν μεσσίες, παρά μόνο ενεργοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα, υπάρχουν και λύσεις.

Δεν υπάρχει μόνο η διαχείριση, υπάρχει και η συμμετοχή.

Αυτή τη συμμετοχή υποσχόμαστε ότι θα την εξασφαλίσουμε με κάθε μέσο.

Όχι απλά για λόγους δημοκρατίας ή για λόγους φιλοφρόνησης.

Αλλά γιατί μόνο με τη συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο, μπορεί μια δημοτική αρχή να κάνει τις
σωστές επιλογές και ιεραρχήσεις


Τέτοια σχέδια εμείς υπηρετούμε.

Επιμένουμε να θέλουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς της αδράνειας, της μιζέριας, της συντήρησης,  που επικρατεί στην πόλη μας.

Επιμένουμε να μιλάμε βαθύτατα πολιτικά με λόγο αυτοδιοικητικό. Να διεκδικούμε το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια αντιπαράθεση.

Χωρίς φανατισμούς, με αυτοπεποίθηση που μας δίνει η δουλειά τόσων χρόνων στην πόλη, διεκδικούμε τις ψήφους των ενεργών πολιτών, των νέων, των υποψιασμένων,  αυτών που αγωνιούν για το μέλλον της πόλης, αυτών που βαρέθηκαν να περισυλλέγουν τις ελπίδες τους τα σκουπιδιάρικα…

Δεν θέλουμε Δήμαρχο που λέει «Πειραιάς» και βγαίνει Σαμαράς, Μνημόνιο, διαθεσιμότητες και απολύσεις, άνεργοι και άστεγοι. Δήμαρχο που καθαρίζει τη βιτρίνα και αφήνει τις γειτονιές στη μοίρα τους. Που χαρίζει τις παραλίες και τους δημόσιους χώρους σε ιδιώτες κερδοσκόπους.

Δεν θέλουμε Δήμαρχο που λέει Ολυμπιακός και βγαίνουν επιχειρηματικά συμφέροντα, Δήμαρχο, που καλείται να υπακούσει σε τέτοια σχέδια και τέτοιες επιδιώξεις.

Θέλουμε Δήμαρχο πολίτη της πόλης, πρώτο μεταξύ ίσων μιας μεγάλης και πολύ καλής ομάδας πολιτών, ριζωμένης στον Πειραιά με γνώση, πείρα, σχέδιο και μεράκι. Δήμαρχο όλων. Δήμαρχο και δημοτική αρχή που διεκδικεί το λιμάνι για την πόλη μας, που θέλει να αποφασίζουν οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, να γίνει ο Πειραιάς μια πόλη πρότυπο, ναυαρχίδα της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.
Πόλη νεανική με προοπτική. Πόλη του πολιτισμού και της δημιουργίας. Πόλη της δικαιοσύνης. Λέμε όχι στο ιδιωτικό λιμάνι. Λέμε με όλη μας τη δύναμη όχι στην ιδιωτική πόλη.
Ίσως πουν κάποιοι ότι αυτοί είναι λίγοι. Τώρα πια, δεν είναι λίγοι είναι πολλοί. Είναι τα θύματα των μνημονίων. Είναι οι νέοι άνθρωποι που ασφυκτιούν για το αύριο που τους στερούν. Είναι οι προδομένοι από την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε ένα πολιτικό σύστημα φθαρμένο και διαπλεκόμενο. Είναι οι δημοκράτες που δεν ανέχονται να τους κυβερνά το παρασκήνιο. Είναι όλοι αυτοί που συγκυριακά σιωπούν, αλλά η σιωπή τους είναι τόσο εκκωφαντική, που προκαλεί τρόμο σε αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για τις κοινωνικές ανάγκες.

Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι.

Ο Πειραιάς θα κερδίσει!

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας και σας καλούμε να γίνετε πρεσβευτές των μηνυμάτων μας, ώστε ο Πειραιάς να γίνει η πόλη που μας αξίζει, η πόλη υπόδειγμα για μια άλλη εναλλακτική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: