Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Επιστολή προς Εμπορικό Σύλλογο Πειραία

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔIOIKHTIKO ΣYMBΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
                                                                                                   Πειραιάς, 29 Απριλίου 2013
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι,

Θέμα: Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στον Πειραιά

Λάβαμε σχετικό έγγραφό σας και τη συνημμένη σε αυτό απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από σχετικό ερώτημά σας, αναφορικά  με τη νομιμότητα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
Όπως και το Υπουργείο ομολογεί, για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο θεσμικό μας δίκαιο και η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες  αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της νομοθεσίας περί υπαίθριου εμπορίου. Ωστόσο, αυτό το διάστημα αναπτύσσεται πρωτοβουλία για τη νομοθετική ρύθμισή της, κάτι που  ίσως έχει υποπέσει και στη δική σας αντίληψη.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για υπαίθρια  διάθεση/παράδοση προϊόντων κατόπιν παραγγελιών, από παραγωγούς και εμπόρους που έχουν προς τούτο άδεια και μπορούν να ασκούν πλανόδια δραστηριότητα  σε όλη την Επικράτεια.Επομένως δεν εμπίπτει στις διατάξεις ούτε περί παραεμπορίου, ούτε περί πώλησης κατ’απομίμηση προϊόντων αλλά ούτε και περί υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. 
Παρόμοιες δράσεις γίνονται σε πολλά μέρη της χώρας μας αλλά και σε πολλούς γειτονικούς δήμους της πόλης μας.Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι πολλαπλοί και σημαντικοί:
-Η  δυνατότητα κάθε καταναλωτής να προμηθεύεται προϊόντα άριστης ποιότητας σε πολύ καλή τιμή, χωρίς δηλ. το καπέλο του μεσάζοντα, ιδίως βασικά είδη διατροφής, όπως λάδι, φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά και τυροκομικά προϊόντα.
-Η ενίσχυση  των παραγωγών και των εμπόρων όλης της χώρας.
-Η κατανάλωση προϊόντων της ελληνικής γης.
-Η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας και αλληλεγγύης που να μπορεί να καλύψει μεγάλο αριθμό κατοίκων του Δήμου μας.Άλλες επιμέρους δράσεις αναγκαστικά περιορίζονται σε μικρότερο αριθμό, με αποτέλεσμα η μεγάλη μάζα των καταναλωτών  να μην επωφελείται.
-Η δυνατότητα να προμηθεύονται οι επαγγελματίες προϊόντα σε καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα η τιμή της μεταπώλησης να είναι χαμηλότερη.Με αυτό τον τρόπο τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα θα δύνανται να ανταγωνιστούν τις τιμές των  σούπερ μάρκετ  και των πολυκαταστημάτων.
Κατά τη γνώμη μας αυτή είναι μια ασφαλής διαδικασία μείωσης των τιμών, που σίγουρα και εσείς αναγνωρίζετε ότι επιβάλλεται τη στιγμή που μειώνονται διαρκώς οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ αυξάνονται τα βάρη για τους αγρίως φορολογούμενους Έλληνες πολίτες. 
  Ο εμπορικός κόσμος,  που αναμφισβήτητα πλήττεται από την οικονομική κρίση,  πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της κακοδαιμονίας του στη βαθιά ύφεση, στην αυξανόμενη ανεργία, στις ατυχείς κυβερνητικές αλλά και δημοτικές επιλογές  στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, π.χ.  δημιουργία εμπορικών κέντρων - ήδη σε τοπικό επίπεδο ετοιμάζεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στο μέγαρο ΣΠΥΡΑΚΗ -  ενώ η Δημοτική Αρχή του κ. Μιχαλολιάκου προγραμματίζει ένα ακόμη στον Πύργο, μέσα στην εντεινόμενη φτώχεια. Η μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ενταθεί και με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σ’ αυτό το γκρίζο και ζοφερό για όλους μας τοπίο, θα περιμέναμε από όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους,  και ιδιαίτερα από τον εμπορικό σύλλογο της πόλης μας, να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια μείωσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα και ιδίως στα είδη πρώτη ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα.
Κατανοούμε ότι  τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν σ’ αυτή την προοπτική, αφού έτσι οι τιμές κρατούνται σταθερά υψηλές, ενώ παράλληλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν με χαμηλότερες τιμές από εκείνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να κερδίζουν το μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, σε βάρος των υπολοίπων επαγγελματιών.
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε ότι από δράσεις όπως η «διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες»,  καθόλου δε θίγονται όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απομείνει.Άλλωστε ένας μικρός μόνο  αριθμός καταναλωτών είναι δυνατόν να εξυπηρετείται από τη διάθεση τέτοιων προϊόντων και μάλιστα μόνο μία φορά το μήνα.Αντίθετα,  δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους  εμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα σε χαμηλή - και άρα ανταγωνιστική προς τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων - τιμή και να εξυπηρετούν τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών.
Επίσης είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκπρόσωποί της δεν επιθυμούν τη μείωση των τιμών. Αντίθετα, επιδιώκουν το μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άσκηση  μεγαλύτερης πίεσης στους πολίτες-καταναλωτές.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους αναρωτιόμαστε γιατί ο Εμπορικός Σύλλογος συντάσσεται με τους αντιδρώντες στη μείωση των τιμών.Για ποιο λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος δεν αναλαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες;
Το Λιμάνι της Αγωνίας  είχε και έχει πάντα σταθερή επιδίωξη να αποκτήσει η πόλη μας οικονομική και πολιτιστική αυτάρκεια, έτσι ώστε όχι μόνο να κρατάει τους δικούς της πολίτες της στην πόλη τους, αλλά και να γίνει πόλος έλξης και για τους υπόλοιπους Έλληνες και για τους ξένους.
Οι δράσεις του Λιμανιού περιστρέφονται γύρω από ένα όραμα διαρκείας - όχι γύρω από πρόχειρες και πομπώδεις λύσεις - με γνώμονα το συμφέρον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Σ’ αυτά τα πλαίσια το Λιμάνι της Αγωνίας προσπάθησε πάντα να αναδείξει τα τοπικά πολιτισμικά και  περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα (βλ. Δημοτικό Θέατρο, αρχαιολογικά ευρήματα, ακτογραμμή, ελεύθερους χώρους , ορθολογική αξιοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας κλπ.), πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη. Παράλληλα, υπήρξε πάντα σταθερός  υποστηρικτής των καταστημάτων και των εμπόρων της πόλης μας, παροτρύνοντας  σε κάθε ευκαιρία τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες να κάνουν τα ψώνια τους στην τοπική αγορά.
Ωστόσο,  έχουμε  πλήρη επίγνωση ότι στις πρωτόγνωρες και καταστροφικές συνθήκες που ζούμε, η αναγνώριση του συλλογικού συμφέροντος ως υπέρτερου του ατομικού είναι όρος επιβίωσης.Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν προσπαθούμε να είμαστε στη διάθεσή σας και να βρούμε από κοινού τους τρόπους που όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Διότι είναι απολύτως αναγκαίο κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται από άδικες και καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές,  να συμπορευτούν και μεταξύ τους αλλά και με το λαό, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική για τον τόπο πορεία.
 
Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας,

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: