Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ψηφίστε το δάνειο γιατί χανόμαστε...

Πειραιάς 26/7/2011


Δελτίο Τύπου

ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ. ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 9.900.000 ΕΥΡΩ.

Ψηφίστε το δάνειο γιατί χανόμαστε

Μέσα σε οκτώ μήνες ήρθε για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση

για σύναψη δανείου….

….Για να ξοφλήσουμε τοκοχρεολύσια από παλιά δάνεια….

….Για να πληρώσουμε οφειλές της προηγούμενης περιόδου προς τρίτους …. εργολάβους...

….Για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου….

Και έχουμε μπροστά μας αλλά τριάμισυ χρόνια , για να πάρουμε και άλλα δάνεια, με τις ίδιες πάντα αιτιολογίες και όταν δεν συγκεντρώνουμε στο Δ.Σ την απαραίτητη πλειοψηφία , μειώνουμε το ύψος του δανείου και δεν έχουμε κανέναν ανάγκη….

Κάπως έτσι η Δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου προσπαθεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Πειραιά και έτσι ακριβώς στο προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο έφερε πρόταση για την σύναψη δανείου ύψους 15.000.000 Ε, με ατελή εισήγηση, χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς στοιχεία, σε ποιους και πόσα χρωστάμε. Και όταν αντιλήφθηκε ότι η εισήγηση θα καταψηφιστεί από όλη την αντιπολίτευση, προκειμένου να περάσει το δάνειο με απλή πλειοψηφία, μείωσε το ποσόν στα 9.900.00 Ε .

Τώρα ,τι θα πρωτοκάνουμε με το νέο δάνειο των 9.900.000 Ε, είναι ένας άλλος γρίφος. Θα πληρώσουμε τους εργολάβους; Όταν ζητήσαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Α. ΚΑΡΛΕ να ενημερώσει το Δημ. Συμβούλιο σε ποιους εργολάβους και τι ποσά χρωστάει ο Δήμος, η απάντησή του ήταν ότι σύμφωνα με υπουργική απόφαση τα στοιχεία που ζητάμε αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά, για μια ακόμα φορά επανέλαβαν τις προτάσεις που και στο παρελθόν έχουν καταθέσει για έναν οικονομικό σχεδιασμό εξόδου από την υπερχρέωση και καταψήφισαν το δάνειο.

Ο Δήμος Πειραιά είναι η μικρογραφία του Ελληνικού Κράτους όπως το κατάντησαν. Ένα αναξιόπιστο κράτος που λειτουργεί με αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, έχει την αντανάκλασή του και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι ευθύνες των κομμάτων που διοίκησαν το Δήμο Πειραιά (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) εδώ και μία εικοσαετία είναι διαχρονικές και τόσο σοβαρές που απαιτείται διαχειριστικός έλεγχος που τον έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.
Ο Δήμος Πειραιά εκτός από την τραγελαφική περίοδο Λογοθέτη απώλεσε επί εποχής «Σημίτη»έσοδα από τον ΟΛΠ λόγω της εισόδου του ως Ανώνυμης πλέον Εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα επειδή το κράτος ξόδευε δις αλλού (π.χ. σε Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ) και αδυνατούσε να δώσει τους πόρους που προορίζονταν θεσμικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε νομοθετική κατεύθυνση να δανείζεται ο Δήμος Πειραιά (όπως και άλλοι Δήμοι) για τις λειτουργικές τους ανάγκες (επισήμως για εξόφληση προηγούμενων δανείων) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (η εύκολη λύση-θαλασσοδάνεια). Για το λόγω αυτό το ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ από το 2002 και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, παρά το αναμφισβήτητο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται, ουδέποτε υπερψήφισε δάνεια για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου παρότι μας πίεζαν ότι θα έμεναν απλήρωτοι οι δημοτικοί υπάλληλοι. Είμαστε υπερήφανοι ότι ουδέποτε καμφθήκαμε ούτε λαϊκίσαμε (όπως για παράδειγμα οι δημοτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ που υπερψήφιζαν τα δάνεια του Κράτους και των πολιτικών που κατήγγελλαν).
Εκτός των οφειλών του Κράτους προς το Δήμο Πειραιά, ο Δήμος έχει μία ιδιορρυθμία. Είναι ένας μεγάλος Δήμος που είναι «ριγμένος» από το Κράτος. Κανένα αναπτυξιακό έργο και καμία επένδυση επί χρόνια δεν υπήρξε, ενώ δέχεται τη φοβερή περιβαλλοντική επιβάρυνση από το Λιμάνι και τη Ψυττάλεια που ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο.
Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις που όλοι λίγο πολύ συμφωνούμε, εκείνο που ενδιαφέρει είναι οι προτάσεις και η διέξοδος. Προτείνουμε:

Α. Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του χρέους. Επίσπευση του Διαχειριστικού ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος στην ατιμωρησία.

Β. Οργανόγραμμα των Υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.

Γ. Ιεράρχηση των δαπανών με σχέδιο. Μείωση των δαπανών π.χ. για τα υπέρογκα μισθώματα σε ιδιώτες. Τέλος οι γιορτές, οι δεξιώσεις και οι επιχορηγήσεις.

Δ. Διεκδίκηση δημόσιων πόρων από τους ΚΑΠ και ανταποδοτικά τέλη από την ΟΛΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ.

Ε. Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου Πειραιά με διαφάνεια προς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τα «γιαπιά» επιτέλους να αξιοποιηθούν, να μπουν υπηρεσίες του Δήμου και Κοινωνικές Υπηρεσίες.

ΣΤ. Μηδενική αύξηση δημοτικών τελών, τροφείων και φόρων, αντίθετα μειώσεις με εισοδηματικά κριτήρια. Αύξηση δημοτικών τελών σε Τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα.

Ζ. Καμία μείωση, αντίθετα αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Η. Οι προϋπολογισμοί και οι ισολογισμοί να συντάσσονται με βάση τα ΕΣΟΔΑ και όχι τις ΔΑΠΑΝΕΣ. Τέλος οι εικονικοί προϋπολογισμοί. Χρειαζόμαστε συμμετοχικούς προϋπολογισμούς.

Θ. Εμμένουμε στην άποψή μας για επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων των δανείων που προηγούμενες Δημοτικές Αρχές φόρτωσαν το Δήμο Πειραιά και τις νεότερες γενιές.

.Από το 2002 που συμμετέχουμε στο θεσμικό όργανο του Δήμου Πειραιά είχαμε προβλέψει τη σημερινή τραγική εξέλιξη και έχουμε αταλάντευτα πει τη γνώμη μας για την ανάγκη διαφορετικών πολιτικών και ενός σχεδιασμού εξόδου από την υπερχρέωση.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά


Δεν υπάρχουν σχόλια: