Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά: μία από τα ίδια…

                                 ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά
ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΑΚΙΚΑΠ-ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


      Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά: μία από τα ίδια…
       Ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς διαβούλευση, χωρίς σχεδιασμό. 


1ο Θέμα: ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Συνολική τοποθέτηση και  κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα  του Δήμου έκαναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά , Γ. Καρδαράς και Μ. Σταθάκη.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα, στη μεγαλύτερο μέρος του, δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται περί ασκήσεων επί  χάρτου. Δεν έχει συνοχή, προτείνονται αποσπασματικά  και κατακερματισμένα έργα  που ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει η Δημοτική Αρχή να υπηρετήσει.
 
Αυτό δεν είναι πρωτοφανές στο Δήμο μας, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να προέλθει μέσα από ένα σοβαρό δημοκρατικό διάλογο και πολεοδομικό σχεδιασμό, που θα απαντάει κατ’ αρχάς  στο ερώτημα τι πόλη θέλουμε και στη συνέχεια με βάση αυτό, να γίνουν σχετικές  μελέτες για να προχωρήσουμε. Εδώ ούτε μελέτες έχουμε, ούτε βέβαια σχεδιασμό. Δεν έγινε διαβούλευση με τους φορείς  και τους κατοίκους της πόλης, μέσα από ανοιχτές, δημόσιες συγκεντρώσεις και συζητήσεις  ανά Δημοτική Κοινότητα - κάτι που έγινε σε άλλους Δήμους  με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Και βέβαια, δεν προηγήθηκαν  συνεδριάσεις των  Κοινοτικών Συμβουλίων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ και ο τρόπος  με τον οποίο  αναρτήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Διαδίκτυο δεν επέτρεπε κατάθεση προτάσεων και   απόψεων, παρά μόνον σχόλια.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΡΩΠΕΙ
Όπως φαίνεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και από δηλώσεις του Δημάρχου  κατά καιρούς στο Δ.Σ., η υπόθεση της διεκδίκησης από το Δήμο των οικοπέδων της  ΧΡΩΠΕΙ ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού είναι στον αέρα. Αντίθετα απ’ ό,τι  θα περίμενε κανείς, δεν παρουσιάστηκε  μια μελέτη χρηματοδότησης του έργου από τις υπηρεσίες για να τη συζητούσαμε. Φαίνεται ότι το θέμα  δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή, τουλάχιστον με το περιεχόμενο που έχει μέχρι σήμερα, αν  και αποτελεί αίτημα του συνόλου των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του Πειραιά

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά θα καταθέσει τις συνολικές της προτάσεις  στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής. Ενώ συμφωνούμε, υπό όρους, με το πολιτιστικό πρόγραμμα « Πολιτιστική Ακτή» (πλην της μεταφοράς του Αρχαιολογικού Μουσείου), λέμε όχι στο εκθεσιακό κέντρο στο Παλατάκι, στη δημιουργία ενός νέου λιμανιού στο πέλαγος, στην απομάκρυνση της Ναυτικής Διοίκησης και της Υπηρεσίας Φάρων κλπ.


ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΗΠΟΥΣ - ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προσπάθησε να τα κατασκευάσει κάτω από ιστορικούς κήπους  και τότε η θέση μας ήταν αρνητική. Πέρα από την καταστροφή του ελάχιστου πράσινου στην πόλη, τα έργα αυτά  θα προσελκύσουν περισσότερα αυτοκίνητα και δε θα λύσουν το πρόβλημα της στάθμευσης. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι τα έργα αυτά δεν  θα μπορέσουν να γίνουν, καθώς οι έλεγχοι που έγιναν με ειδικά μηχανήματα, απέδειξαν την ύπαρξη πλήθους αρχαίων.
 Γιατί η νέα Δημοτική Αρχή  επαναφέρει το θέμα; Έχει διαγνώσει κάτι άλλο ή σκοπεύει να αγνοήσει την ύπαρξη των αρχαίων; Εχει  μήπως συνεννοηθεί καθόλου με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες;
Eμείς διαφωνούμε με τη λογική της προτεραιότητας στο ΙΧ, τη δημιουργία νέων γκαράζ  στο κέντρο της πόλης και την εισόδο των αυτοκινήτων των επισκεπτών και εργαζομένων μέχρι εκεί. Οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται χωρίς τη χρήση του ΙΧ αλλά με τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμη σημειώνουμε ότι και οι συνοικιακοί χώροι στάθμευσης δηλ. όσοι βρίσκονται εκτός ιστορικού κέντρου, υπολειτουργούν και δεν είναι επικερδείς, πόσω μάλλον σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αυτό  ακριβώς έχει ήδη συμβεί σε Δήμους που επέλεξαν αυτή τη λύση.
Ειδικότερα, το  προτεινόμενο γκαράζ  στον προφήτη Ηλία  και το άλσος θα καταστρέψει  και  θα δημιουργήσει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ενώ εάν πράγματι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Βεάκειου, η λύση  μίνι λεωφορείων ειδικά κατά την έναρξη και λήξη της παράστασης είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Στην Τερψιθέα, τον ιστορικό κήπο με τα  πολλά αρχαία από κάτω, οι κάτοικοι έδωσαν μάχη με παλιότερη Δημοτική Αρχή να μη γίνει γκαράζ και την κέρδισαν. Για τον Τινάνειο Κήπο το μόνο έργο που πρέπει να γίνει είναι η συντήρηση και η ενίσχυση του πρασίνου και  να διασφαλιστεί πως ό,τι λειτουργεί  εκεί θα συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο – αντίθετα με το σημερινό χάλι  της αυθαίρετης υπερκαντίνας που υπάρχει εκεί.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ
 Συμφωνούμε να αναμορφωθεί   και να ενοποιηθεί η Πλατεία Κοραή, αλλά δε μας λένε τον τρόπο. Χρειάζεται σύνθετη λεπτομερής μελέτη που να περιλαμβάνει και την κάλυψή της και το σταθμό του ΜΕΤΡΟ και φυσικά τη διατήρηση του πάρκου του Αγ. Κων/νου.Να ξηλωθούν όλες οι αυθαίρετες πέργκολες-παράγκες, τα μαγαζιά να βγάζουν ‘τραπεζάκια έξω’ σε περιορισμένο αριθμό και μόνο από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο, να αναπτυχθούν πολλές γωνιές με καθιστικά και τραπεζάκια για να κάθονται δωρεάν οι περιπατητές - και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι μας, να δημιουργηθούν ανοικτοί χώροι για να συνευρίσκονται και να παίζουν τα παιδιά μας, να διασφαλισθεί η ταχύτατη πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε όλα τα κτήρια, να ενισχυθεί το πράσινο και ιδιαίτερα το υψηλό πράσινο. Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις πρέπει να αναπλασθούν και  οι υπόλοιπες πλατείες (Κανάρη, κλπ),πεζόδρομοι (Καραϊσκου, κλπ) και το θαλάσσιο μέτωπο (Μικρολίμανο, Ακτή Θεμιστοκλέους κλπ).

ΜΕΤΡΟ -ΤΡΑΜ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Το ΜΕΤΡΟ πρέπει να φθάσει ως τα νοσοκομεία και την Πειραϊκή. Εμείς ,αντίθετα με το Δήμαρχο, πιστεύουμε ότι το ΤΡΑΜ πρέπει να μπει στον Πειραιά, να περάσει από το κέντρο και να πάει στην Πειραϊκή. Να ενταχθεί επιτέλους ο Πειραιάς και στο δίκτυο του προαστιακού.

ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ
Εχουμε ζητήσει να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο, ένας πολυχώρος, έχουμε προτείνει να μεταφερθεί εκεί η ΔΗΡΑΠ και άλλες τέτοιου είδους χρήσεις του Δήμου, να υπάρχει φύλαξη, αλλά όχι να πάει η Δημοτική Αστυνομία, διότι δεν ταιριάζει η παρουσία της αστυνομίας, έστω και δημοτικής, με το χώρο του πάρκου που θέλουμε να διαμορφωθεί. Στον κάτω όροφο του  κτηρίου μπορούν να γίνουν διάφορα εργαστήρια καλών τεχνών. Επίσης υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει και θερινός κινηματογράφος   Δεν συμφωνούμε στην περίφραξη , πιστεύουμε ότι αρκεί να κλείνει το κτήριο.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΝΩΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ
Από την πλευρά μας θα πιέσουμε για τη συνέχιση των εργασιών καθαρισμού και ανάδειξής του.
Πρέπει να μπει στις  προτεραιότητες του Δήμου, γιατί  δεν αρκούν  μόνο οι προσπάθειες της  Εφορίας Αρχαιοτήτων.

ΒΙΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ.
Συμφωνούμε κατ’ αρχήν με την πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής αλλά περιμένουμε να δούμε όλες τις σχετικές μελέτες για τις επιπτώσεις σε περιβάλλον, κυκλοφορία κλπ.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΗ
Εμείς προτείνουμε τη μετατροπή του στρατοπέδου σε άλσος υψηλού πρασίνου και την αξιοποίηση για πολιτιστικές χρήσεις των κτηρίων που υπάρχουν εκεί .

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ  ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
Σε μια πόλη που είναι  γεμάτη από αυθαίρετες μικρές ή μεγαλύτερες κατασκευές,  η ανάπλαση και βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και να γίνει με σοβαρές μελέτες - για τις οποίες το προβλεπόμενο  ποσό των 8000€ φαίνεται ανεπαρκές. Ξεκαθαρίζουμε ότι αν η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ανάπλαση αυτόματα σημαίνει περιορισμό της κοινόχρηστης λειτουργίας των χώρων, εμείς θα είμαστε κάθετα αντίθετοι.

ΣΧΙΣΤΟ
Στο Σχιστό  θα γίνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Γιατί αν πρόκειται για το δεύτερο το μυαλό μας πηγαίνει στην καύση απορριμμάτων με την οποία ριζικά διαφωνούμε. Πάντως ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι πρόκειται μόνο για φωτοβολταϊκά συστήματα.

Εμείς  καταψηφίσαμε το θέμα για το  Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2011, διότι διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του, με το ότι δεν έγινε διαβούλευση, γιατί δε βάζει την πόλη σε οικολογική  και φιλική για τους κατοίκους της κατεύθυνση, γιατί συνεχίζονται τα ίδια λάθη και οι ατολμίες.


5ο θέμα:ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.

Η κοινωνική μέριμνα δεν είναι ελεημοσύνη, είναι υποχρέωσή μας, όχι μόνο του καθένα ατομικά αλλά και θεσμικά. Το προτεινόμενο βοήθημα των 100€  ακόμη και για 8μελείς οικογένειες είναι αστείο και προσβλητικό. Λειτουργεί  ήδη το κοινωνικό παντοπωλείο. Δεν λειτουργούν όμως κοινωνικά ιατρεία, ούτε κοινωνικά φαρμακεία όπως έχουμε ζητήσει. Επίσης πρέπει να αναζητήσουμε χώρους  στις Δημ. Κοινότητες για  δωρεάν προσφορά ή και ανταλλαγή πραγμάτων (ρούχα, κλπ).
Παρά ταύτα ψηφίσαμε το θέμα επί της αρχής,  ως μια καλή προσπάθεια, που όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.

Το Γραφείο Τύπου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: