Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 2011: ΕΝΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ




symmlogo.jpg.jpg



ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 2011: ΕΝΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 23/3/11 με θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στον Πειραιά Μαρία Σταθάκη και Γιάννης Καρδαράς τοποθετήθηκαν ως εξής:

Χρειαζόμαστε ακριβή και πραγματικό προϋπολογισμό με σαφή προσανατολισμό και όχι αποτέλεσμα υπηρεσιακής υποχρέωσης. Ο προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέπτη των πολιτικών επιλογών και των γενικότερων αξιών και αντιλήψεων της πλειοψηφίας που τον εισηγείται. Μπορεί καθένας να τον ονομάσει όπως θέλει. Για τον προηγούμενο μας έλεγαν ότι είχε κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Είναι αυτό που είπαμε και  στη διαπαραταξιακή του ΟΛΠ. Σχεδιάζεις την πόλη που θες και προσπαθείς να την υλοποιήσεις.

Αν λοιπόν ο προϋπολογισμός προδιαγράφει την πόλη που θέλετε και τις διαδικασίες που επιλέγετε, τότε ευχαριστούμε δε θα πάρουμε. Διότι δεν πρόκειται για Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, που σημαίνει  συνελεύσεις στις γειτονιές, συμμετοχή των κατοίκων χωρίς αποκλεισμούς, ανάρτηση ορθή στο διαδίκτυο, συζήτηση με τους φορείς, στις δημοτικές κοινότητες, στην επιτροπή διαβούλευσης. Και επειδή δεν πρόκειται για προϋπολογισμό των πολιτών, δεν πρόκειται δηλαδή για συνάντηση της άμεσης δημοκρατίας με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δεν είναι και  κοινωνικά δίκαιος και περιβαλλοντικά ευαίσθητος.

Δεν έχει λάβει υπόψη τις διογκούμενες κοινωνικές ανάγκες που διαμορφώνονται από την κρίση. Δεν περιορίζει τις διαχειριστικές σπατάλες σε όφελος των κοινωνικών δαπανών. Δεν υπάρχει μνεία αύξησης των εσόδων με τη διεύρυνση του εισπρακτικού μηχανισμού για να ‘πιάσει’ έσοδα που χάνονται (π.χ. ΟΛΠ, ΖΕΑ, Ψυτάλλεια), εγκαταστάσεις που ρυπαίνουν (μηδενική πρόβλεψη σελ.17), οχλούσες δραστηριότητες  που επιβαρύνουν την πόλη χωρίς αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος.
Φυσικά και μπορεί να υπάρξει μείωση εξόδων στο σκέλος προμηθειών και εκτέλεσης έργου, διευρύνοντας το μηχανισμό ελέγχου με επιτροπές που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, συγκροτούμενες από διοικητικούς εισηγητές εμπειρογνώμονες του αντικειμένου, από εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων αλλά και λαϊκά μέλη.

Ειδικότερα:
-Το αποθεματικό των 8.000.000€ είναι μεγάλο ποσό, μέρος του μπορεί και πρέπει να μοιραστεί σε κωδικούς για τα σχολεία, τους ελεύθερους χώρους , την κοινωνική πρόνοια.
-Μειώνονται στο ήμισυ οι λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία και την ανάγκη για συνδρομή από τους γονείς(σ.5).
Ακόμη, τα σχολικά κτήρια πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν, πολλά έχουν προβλήματα και είναι επικίνδυνα.
-Προβλέπεται υπερδιπλασιασμός  της εισφοράς γονέων στους παιδικούς σταθμούς για την κάλυψη των αναγκών τους (σ.4).
-Προβλέπεται κονδύλι 6.800.000€ ως έσοδο απ’τα πρόστιμα για ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Εμείς ζητάμε πρόβλεψη για κατεδάφισή τους και όχι διατήρησή τους για να έχουμε έσοδα.
-Ζητάμε λειτουργία  δημοτικών  ιατρείων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες κι όχι μόνο στο Ε΄διαμέρισμα.
-Προβλέπεται 1,00€ για τον εξοπλισμό δημοτικού κτηνιατρείου. Είχαμε πει ότι η αποχώρηση από τον ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν λάθος.
-Προβλέπεται επιχορήγηση σε συλλόγους  πολιτιστικούς, αθλητικούς και φυσιολατρικούς 20.000€. Αν πρόκειται για ενίσχυση με κάποια κριτήρια το ποσό είναι μικρό, αν πρόκειται όμως για ενίσχυση με άλλα κριτήρια το ποσό είναι τεράστιο.
-Ρομποτικοί κάδοι 1.200.000€, δε συμφωνήσαμε ποτέ με αυτό το έργο, είναι σκανδαλώδες, παράνομο και πρέπει να σταματήσει.
-Κρατικές ενισχύσεις, κοινοτικά προγράμματα, ΠΕΠ, νέοι πόροι τα ποσά είναι ελάχιστα, επομένως χωρίς αύξηση των εσόδων πως θα καλυφθούν τα έξοδα;
-Έσοδα ανακύκλωσης:από πού προκύπτουν τα 650.000€ έσοδα;
-Το ποσό των 2.150.000€ για επιχορήγηση της ΔΗΡΑΠ είναι τεράστιο.
-Ιστορικό Αρχείο: δεν υπάρχει πρόβλεψη, το έργο προφανώς εγκαταλείπεται.
-Έξοδα παραστάσεως δημάρχου, προέδρου, προέδρων δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων 630.000€ +300.000 είναι τρομακτικό ποσό και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες. Γνωρίζουμε το χρόνο που σπαταλάμε και σε βάρος τη εργασίας μας και σε βάρος των οικογενειακών μας υποχρεώσεων, αλλά  αυτό το ποσό πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί. Οι μισθοί είναι το 1/3 του ποσού και τα υπόλοιπα έξοδα παραστάσεως, πρέπει να γίνουν περικοπές.
-Ο φωτοστολισμός πάει σε 100.000€. Για πολλά χρόνια έχουν διατεθεί σοβαρά κονδύλια για εορταστικούς στολισμούς. Δε χρειάζονται επιπλέον αγορές.
-Δεν υπάρχει κονδύλι για τα απαραίτητα μίνι λεωφορεία.
-Το ποσό του πράσινου ταμείου να δοθεί από τώρα για τα σημαντικά έργα στην πόλη μας, όπως είναι η απαλλοτρίωση των οικοπέδων πρώην ΧΡΩΠΕΙ.

Ζητάμε:
-Η Οικονομική Επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή του προϋπολογισμού και να μην υπάρχουν συνεχείς τροποποιήσεις.
-Στην κατανομή των τελών να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές ανισότητες, η διαστρωμάτωση της πόλης, το εύρος και το μέγεθος των αξιοποιήσιμων υπηρεσιών από τον κάθε πολίτη.
-Να γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα χρήματά του, να υπάρχει διαφάνεια.
-Τη δημιουργία Κοινωνικού Ταμείου που θα αξιοποιεί ο Δήμος προς όφελος των πολιτών.
-Δυναμική διεκδίκηση των ΚΑΠ.
-Περιορισμό των δαπανών: μόνο για σταθερά τηλέφωνα προβλέπεται το ποσό των 350.000€.
-Διάθεση κονδυλίων για τον Πολιτισμό: σινεμά, πολυχώροι, ανάδειξη Αρχαιολογικού  Μουσείου Πειραιά.
-Δημιουργία πράσινου ταμείου για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων του Πειραιά.

Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Πειραιά για το 2011 γιατί δεν είναι κοινωνικά δίκαιος, δεν είναι συμμετοχικός, δεν είναι προϊόν διαβούλευσης, δεν είναι περιβαλλοντικός, δεν είναι διεκδικητικός, δεν έχει προσανατολισμό για μια φιλική, ανθρώπινη, οικολογική και αλληλέγγυα πόλη – για τους ίδιους λόγους που έχουμε ήδη καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και συσσωρεύει το έλλειμμα  στο Δήμο. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει στην πόλη μας, με ποιο τρόπο, για ποιο λόγο και με ποιο πιθανό αντάλλαγμα. Δε θέλουμε εκπλήξεις, που φέρνουν κολυμβητήρια, εμπορικά κέντρα και κατάργηση των ελεύθερων χώρων.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: