Δημοτική Κίνηση «Το Λιμάνι της Αγωνίας»---«Πειραιάς για Όλους» : Για την ενημέρωσή σας, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών του Νίκου Μπελαβίλα ****Τετάρτη 22 Μαΐου ► Debate στον Real fm (97,8) και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου│10:00 ► Επισκέψεις σε Υπηρεσίες του Δήμου│12:30 ► Περπατάμε στην Καλλίπολη│Συζητάμε στο Καφενείο Αγγ. Κουκάρα│ 18:30 - 20:30 ****Πέμπτη 23 Μαΐου ► Συνέντευξη στον News 24/7 (86,6 στα FM) και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή│11:30-12:00 ► Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ και βόλτα σε Πιάτσες Taxi│ 13:30 - 15:00 ► Ομιλία Νίκου Μπελαβίλα στα Καμίνια│Πλατεία Λεγάκη (Αγ. Ελευθερίου & Δωδεκανήσου)│19:00 - 21:00 ****Παρασκευή 24 Μαΐου ► Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά│08:15 ► Επίσκεψη στη Λαϊκή στα Καμίνια│10:00 - 11:00 ► Στην Κεντρική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα│19:00 - 21:00 ****Σάββατο 25 Μαΐου ► Συνάντηση – Ενημέρωση υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων στο Εκλογικό Κέντρο #pireas4all│11:00 - 13:00.****

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 31ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

1ο θέμα : «Διατύπωση απόψεων και προτάσεων επί του επιχειρησιακού προγράμματος ΟΛΠ»

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση χωρίς εισήγηση του  Δήμου, συνοδευόμενο μόνο από ένα απόσπασμα του επιχειρησιακού προγράμματος της  ΟΛΠ Α.Ε. - αυτό που αφορά  την  «Πολιτιστική Ακτή»  - ως εάν το υπόλοιπο πρόγραμμα δεν αφορά τους Πειραιώτες.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά  πιστεύει  ότι  ο Δήμος (κι όχι ο ΟΛΠ ή άλλη Α.Ε.) πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και το συντονισμό της συζήτησης για κάθε έργο στον Πειραιά, πόσω μάλλον για τέτοιας κλίμακας έργα που απαιτούν συνολικότερο σχεδιασμό και ένταξη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  του Πειραιά, καθώς αλλάζουν ακόμη και τη γεωγραφία της περιοχής με νέες προβλήτες, υποθαλάσσιους δρόμους, νέες  εγκαταστάσεις  με αλλαγή  ρυμοτομικού σχεδίου και χρήσεων γης κλπ.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά απαιτεί να επανεισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση ολόκληρο το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΟΛΠ  Α.Ε.  (το λεγόμενο και αναπτυξιακό)  και όχι κατακερματισμένο ή περιορισμένο μόνο στα έργα πολιτιστικού χαρακτήρα.

              Εν τω μεταξύ, η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά τοποθετείται επί  του συνολικού  επιχειρησιακού προγράμματος της ΟΛΠ Α.Ε., όπως αυτό έχει εμφανισθεί στον Τύπο, ως εξής:
                                                                                                               
1.Τα πολιτιστικά έργα  («Πολιτιστική Ακτή»)
Σε γενικές γραμμές το κομμάτι αυτό  κρίνεται ως θετικό. Δεν πρέπει  όμως να απογυμνωθεί η πόλη από βασικές λειτουργίες της και αυτές να περιχαρακωθούν μέσα στη ζώνη του ΟΛΠ, όπως π.χ.  το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης το οποίο δεν πρέπει να μεταφερθεί στο λιμάνι. Θα μπορούσε ίσως  να μεταφερθεί το Ναυτικό Μουσείο που έχει σοβαρό  πρόβλημα χώρου - αρκεί να διασφαλιστεί ότι το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος του θα διατεθούν για πολιτιστικές δραστηριότητες και δεν θα απορροφηθούν από τη Μαρίνα Ζέας Α.Ε. Πρέπει επίσης να αποτραπεί η ίδρυση και λειτουργία ενός  mall μέσα στο λιμάνι με πρόσχημα την Πολιτιστική Ακτή.
Ο ΟΛΠ διακατέχεται από την έντονη επιθυμία να κάνει μια πόλη μέσα στην πόλη και μάλιστα πολύ καλύτερη. Αν αυτή η ζώνη διαθέτει τα πάντα, για ποιο λόγο ο τουρίστας ή ο επισκέπτης να ενδιαφερθεί για την υπόλοιπη πόλη - ακόμη κι αν πρόκειται για το ιστορικό της κέντρο ή για το Κονώνειο τείχος; Ετσι η πόλη μας όλο και θα μαραζώνει, το ιστορικό κέντρο θα βουλιάζει στην ανυπαρξία και στην ανυποληψία.


2.Τα υπόλοιπα έργα.
Το Εκθεσιακό Κέντρο ( παγόδα ) πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του μετά τη επίλυση των στατικών προβλημάτων του κτιρίου – αντί να μετατραπεί σε ξενοδοχείο – για να συνεχίσει να στεγάζει τα Ποσειδώνια και άλλες εμπορικές εκθέσεις που χάθηκαν για τον Πειραιά.
Τα σχεδιαζόμενα έργα στο Παλατάκι με νέα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια μπροστά στη Σχολή Δοκίμων και την Πειραϊκή,  επέκταση του  προλιμένα, υποθαλάσσια ζεύξη κλπ , για τη φιλοξενία περισσότερων   κρουαζιερόπλοιων σ΄αυτή την περιοχή δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν.
Η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά   θέλει μια ανοικτή πόλη με ορίζοντα θαλασσινό, μια σύζευξη των λιμενικών δραστηριοτήτων με τις υπόλοιπες και όχι έναν περιορισμένο έστω και μεγάλης έκτασης χώρο, στον οποίο θα γίνονται πολλά πράγματα αλλά όλα μακριά απ’το Δημοτικό θέατρο, απ’το Πασαλιμάνι  απ’ το κέντρο της πόλης, από τον εμπορικό κόσμο, από τον απλό πολίτη. Ας περιοριστεί ο ΟΛΠ στη λιμενική χρήση κι ας αφήσει το σχεδιασμό της πόλης σε πιο αρμόδιους γι’αυτό. Οι λαθεμένες πολιτικές δημιούργησαν έναν ισχυρό και παντοδύναμο ΟΛΠ σε βάρος της ίδιας της πόλης. Έναν ΟΛΠ που ενώ  λειτουργεί εντός της πόλης και την επιβαρύνει,  δεν δίνει λόγο σε αυτή για τις επιλογές του.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά  ζητάει να διευρυνθεί η διαβούλευση και να συμπεριλάβει  όλους τους φορείς της πόλης,  τις παραγωγικές τάξεις και την κοινωνία των πολιτών  και όχι να παραχωρήσουμε στον ΟΛΠ  τα δικαιώματά μας. Να συνειδητοποιήσουν  όλοι ότι ο Πειραιάς και  άποψη  έχει και πρόθεση να την επιβάλει. Και όλα αυτά σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους και σε  συνδυασμό με το μητροπολιτικό πάρκο στα Λιπάσματα, την υπογειοποίηση  του ΗΣΑΠ, το Μετρό και το ΤΡΑΜ και  τη συζήτηση για το  νέο ΡΣΑ.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής  για να προετοιμάσει  μια συζήτηση  μέσα στον επόμενο μήνα, γιατί πρόκειται για σημαντικό θέμα, με  σοβαρές επιπτώσεις στην πόλη μας.

2ο  θέμα «Ενημέρωση για προσωπικό που υπηρετεί στο Δήμο Πειραιά».

Μετά από αίτημα όλης της αντιπολίτευσης δημοσιοποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στο Δήμο μας. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά  ζήτησε να προσκομιστούν πλήρεις και αναλυτικές καταστάσεις  με τα ονόματα των εργαζομένων κατά  τομέα απασχόλησης, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο  να πληροφορηθεί με πληρότητα και να κρίνει σε ποιους τομείς δουλειάς χρειάζεται ενίσχυση .

 3ο  θέμα «Εγκριση κανονισμού τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έτους 2011»

Η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά  θεωρεί το θέμα αυτό πολύ σημαντικό διότι  αφορά την κατάληψη των δημόσιων χώρων.
Η μέχρι σήμερα στάση όλων ανεξαιρέτως των  δημοτικών αρχών έχει οδηγήσει  - και  απ’ ό,τι φαίνεται δυστυχώς πάλι θα  οδηγήσει - στην παράταση της ζοφερής εικόνας  των ελεύθερων χώρων της πόλης μας. Ο Δήμος βάζει κανόνες και όρια για να παραβιάζονται αμέσως μετά.
Η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά αγωνίζεται για την προστασία του  δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων  χώρων, για την απελευθέρωση των  ήδη καταπατημένων ελεύθερων χώρων και για την αποκατάσταση της αισθητικής και της λειτουργίας των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών μας  που κατακλύζονται και καταργούνται από παράνομες πέργκολες- παράγκες , μια κατάσταση που προσβάλλει και πληγώνει την πόλη μας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά
Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: